2025 368. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 06:21
Fatih'in İskenderle, Uzun Hasanla mücadelesi, Fatih'in oğlu Mustafanın veziriazam Mahmut Paşayla olan husumeti, Fatih'in oğulları Beyazıd ve Cemin iktidar kavgasına tutuşmaları, Hristiyanlara sığınıp onların yanında kalan ve Hıristiyanlığı reddeden Cemin zehirlenmesi, Şahkulu ve Şah İsmail tehlikelerinde Beyazıdın pasif kalmasıyla Selim'in taht için babasına karşı savaşıp önce kaybedip daha sonra yeniçeri desteğiyle tahta oturması ve babasının tahtı abisi Ahmet'e bırakmaması için babasını zehirletmesi, Yavuzun Şah İsmaili Çaldıranda Memlûk Sultanı Kansu Gavriyi Mercidabık Tomanbayı Ridaniyede yenerek Mısırı ve mukaddes toprakları ele geçirerek hadimül harimeynişşerefeyn yani iki kutlu şehir Mekke ve Medine hizmetkârı ünvanını alması, Yavuzun erken vefatı üzerine Kanuninin tahta geçmesi Mohaç seferine çıkması, Şarlkenle olan mücadelesi, Fransuvaya yardımı, Barbaros Hayrettinin Andrea Doryaya karşı Preveze Deniz Zaferi, Rüstem Paşa'nın oyunları ve Mustafa'nın taht için yeniçeriler ve halk tarafından desteğini gören Kanuninin oğlunu çadırında boğdurması ve oğulllarını boğdurması, Hürremin oğlu Beyazıdın tahta çıkmasını istemesine rağmen erken vefatı ve daha cevval ve daha erken tahta geçmek isteyen Beyazıdın babasının desteğini alan Selime karşı mücadelesini kaybetmesi ve oğullarıyla beraber boğulması, Osmanlı'nın 15. ve 16.yydaki devletlerle olan münasebetler, Osmanlı'nın o zamanlarda yetişen alimleri, devlet adamları, Osmanlı'nın iktisat sistemiyle eser bitiyor belgelere dayalı uzun emek harcandığı çok belli bu eseri Osmanlıyı daha nesnel değerlendirmek isteyen herkese tavsiye ederim
Osmanlı Tarihi - II. Ciltİsmail Hakkı Uzunçarşılı · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 2011111 okunma