Puan vermedi·336 syf.····Okunma: 28 Kasım 2025 10:08 Ne zaman reading slump dönemine girsem, kitap okumaya bir süre ara versem kendimi Agatha Christie’nin kitaplarını okurken buluyorum. Çünkü dili yalın, basit ,anlaşılır ve akıcı.Ancak ben Agatha’nın tarzını anlayabilecek kadar onun diline, edebiyatına hakim oldum. Ve Agatha Christie’nin sürekli tekrara düştüğünü düşünüyorum. Romanlarında dedektif Pairot tam tatile çıkar; derin bir oh çeker ve o da ne, yeni bir cinayet vakası. Hep şüpheli ölümler. Sizi şaşırtmak için herhangi bir kişinin katil olduğuna ikna etmek için size kanıtlar sunar sizi manüpile eder. Siz de tatmin olursunuz tamam dersiniz katil zaten belli. Ama sonra o saydığı argümanları kitabın son 10-15 sayfasında bir bir yerle bir eder ve sizi aşırı şaşırtacak, asla hakkında şüphelenmenize sebebiyet vermeyecek birini katil yapar. Bu yaklaşık 180-200 sayfa süren kitaplar sonunda sizi oldukça şaşırtıp size yüksek zeka ürünü olarak geldiğinden kitabın ne kadar başarılı olduğundan bahsedersiniz ve her önünüze gelene översiniz. Kitabın bağlamında gereksiz bulduğunuz betimlemeler, bağlama uymayacak anlatılar uçup gider bir anda kafanızdan. Agatha Christie size büyü yapar. Bu kitabından çok da etkilendiğimi söyleyemem çünkü katili daha ilk sayfalarda tahmin ettim çünkü ben artık Agatha Christie’nin oyunlarına düşmüyorum, bir hayli aşinayım. Kitabın biraz çalakalem yazıldığını düşünüyorum çok özenilmemiş gibi geldi ve gereksiz birsürü ismin olaya karıştığın düşünüyorum. Böyle olunca da anlatıdan uzaklaşabiliyorsunuz. Bu kimdi şimdi ya bunun vasfı neydi diye sorguladığım çok isim oldu. Evet biliyorum Agatha Christie bol bol karakter eklemeyi sever ve o karakterlerin de her birinin kilit bi rolü vardır ama bu romanda benim olmasa da olur dediğim çok karakter vardı. Yani bu karakterleri benimseyebilmemiz için haklarında bilgi sahibi olmayı dilerdim. Bazıları çok hızlı geçip gittiler sayfalardan. Linnet, Simon, Jacqueline aşk üçgeni ve diğerlerinden oluşuyor kitap gözümde. Filmini izlemeyi düşünüyorum bu arada. Bir de olay dallanıp budaklansın diye anlatıldığını düşündüğüm Richetti hakkında da meraklanmadım değil. Yazarın 10 Kişiydiler kitabını keşke en sona saklasaydım çünkü ondan aldığım tadı başka hiçbir Agatha kitabı veremedi.