2025 35. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 14:50
Başlık başlık seçilmiş, toplumsal ve dinî değerler üzerinden ilerleyen kitapta seçilen konular; önce ayetler, sonra hadisler, ardından Hz. Muhammed (SAV.) dönemi ve varsa daha sonraki dönem anekdotlarıyla zenginleştirilerek ilerletilmiş. Sade bir anlatım ama yer yer daha fazla açıklamaya ve bilgiye ihtiyaç duyuyorsunuz. Seçilen bir tefsir kitabıyla birlikte okunsa ya da önce anlayarak bir tefsir kitabı okunup ardından bu kitap okunsa daha anlaşılabilir olur gibi geliyor. Akrabalık ilişkileri ve Sılai rahîm konusunda bunu, özellikle anladım. Hatta Gazâlî'yi en çok eleştirdiğim ve kitabın tamamını, iç tenkitten geçirmeme neden olan bâb, bu oldu. Yani Gazâlî olduğu, bilinerek okunmalı. Biliyorsunuz ki İslâm dünyasının bilimsel olarak durağanlığa erişmesinde, Büyük Selçuklu dönemi ilim adamı Gazâlî'nin payı büyüktür. Bu kitapta, bunun nedenini çok iyi anlıyorsunuz. Kitapta, biraz parmakla gösterme, "din, budur" deme tarzı sezdim. Oysa İslam ve İslam eserlerinde hûşû ve hoşgörü havası hâkimdir. Bu kitabın bazı bölümlerinde de hâkim hava bu yönde ama özellikle Sılai rahîm bölümünde klâsik Yahudi akrabalık sistemi ve Tevrat'tan da alıntılar görünce Gazâlî ile ilgili bi oturup düşünmemiz gerektiği hissi uyanıyor. Okuyacak olanlar, bunu ve İslam dünyasındaki bilimsel tıkanmadaki Gazâlî payını dikkate alırlarsa daha seçkin bir okuma gerçekleştirirler. Öneriyorum da, önermiyorum da diyemem.
Kalplerin Keşfiİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 20219bin okunma