Bir Var Bir Yok romanına dair..
2025 10. kitabı
Bildiğin yerleri bir filmde görmek, aşina sokakları bir TV kanalında izlemek, dost bir yüzü bir gazete sayfasında görmek, o anlarınıza bir başka heyecan katar değil mi? Ve tabi ki, bunların hepsine bir romanda rastgelmek, bir roman okuyucusu için inanılmaz heyecan vericidir. Roman okumak, film izlemek gibi değildir. Filmde canlanmış, şekil bulmuş, vücuda dönüşmüş kareleri kahramanları izlersin; oysa romanda mekanlara ve kahramanlara sen şekil verirsin, hayal gücünü çalıştırırsın. Yazar tarif eder ama biçimi sen hayalinde oluşturursun. Bunu bildiğin yerleri okurken ise başka bir şekilde çalışır hayal gücün. Okuduğun yerlerde yaşanmışlıkların vardır, onlarca, yüzlerce anıların, hatıraların vardır, tanıdıkların vardır. Emre Seven Hocamın bu romanında kısmen bunu yaşadım. Bir Şehr-i Samsun Romanı olan "Bir Var Bir Yok" bir zamanlar sokaklarında ve caddelerinde yürüdüğüm, sahilinde denizini uzun uzun seyrettiğim, memleketimin romanı. İnsanlar severler böyle şeyleri; yani, memleketini, köyünü, mahallesini, tanıdığı simaları, filmlerde, romanlarda görmekten başka bir keyif duyarlar. Ben de bu romanla yasadım bahsettiğim keyfi. Eminim ki, Emre Hoca, hikayesini anlatmaktan daha ziyade Samsun'u anlatmak hevesiyle yazmış bu romanı. Samsun'u edebiyat sayfalarına taşımak, naif ve ince ruhlu roman okuyucularıyla şehrini buluşturmak, Samsunluları gülümsetmek, Samsun'u övmek, Samsun'u sayfalarda sevmek ve de sevdirmek istemiş. Çünkü biliyorum ki, o, iflah olmaz bir Samsun sevdalısı. Samsun, denildiğinde Emre Hoca için akan sular durur. Hele ki, söz konusu Samsunspor ise aksi bir durumda aranız bile açılabilir. Böyle bir adam yazmış işte Şehr-i Samsun romanını. Varın gerisini siz düşünün. Hayri Varol
Bir Var Bir YokEmre Seven · Eflatun Kitaplar Yayınları · 20245 okunma