···Okunma: 29 Kasım 2025 17:23 İyiler Yalnız Değildir, iyilik kavramının ne kadar geniş ve derin olduğunu gözler önüne seren bir eser. Kitap, iyiliğin hem akli hem de kalbi boyutlarını bir arada sunuyor. Fatma Bayram, bu eserde ahlakın felsefi boyutundan çok, karakterimizi şekillendiren davranışsal boyutuna odaklanıyor.
Yazar, “neden ahlaka ihtiyaç duymalıyız?” sorusundan yola çıkarak, iyiliğin inançla ilişkisine, takvaya ve özellikle gençlik döneminde en çok ihtiyaç duyduğumuz ahlaki değerlerin kazanımına değiniyor. Eserde ayrıca pek çok ayet ve hadis ile Peygamber Efendimiz’in hayatından örnekler sunuluyor ve iyiliğin nasıl yaşanabileceği somut bir şekilde gösteriliyor. Bayram, iyiliğin sadece bireysel bir davranış olmadığını; ahiret bilinci, toplumsal sorumluluk ve Allah katındaki değerler çerçevesinde sürdürülebilir olduğunu vurguluyor. Hayatın çeşitli dalgalanmalarını yansıtan örneklerle, iyiliği sadece bir düşünce değil; duygu ve davranışlarımızla bütünleştirmemiz gereken bir yaşam biçimi olarak ele alıyor.
Kitapta, eksiklikleri fark edip onları düzeltmenin önemi, iyiliğin yalnızca bize iyi davranan kişilerle sınırlı olmaması ve ahiret bilincinin iyiliği sürdürülebilir kıldığı gibi konular da öne çıkıyor. Ayrıca Bayram, iyiliğin sekülerleşmesinin ve dinden uzaklaşmasının toplumsal sonuçlarına da dikkat çekiyor; iyiliğin ancak sosyal bir harekete dönüştüğünde gerçek etkisini göstereceğini belirtiyor.
Okurken hem kendinizi hem çevrenizi sorguluyor, iyiliğin farklı boyutlarını düşünüyorsunuz. Bu eser, sadece bir kitap okumaktan çok daha fazlasını sunuyor; bize hayatın kendisini, değerlerimizi ve insan olmanın anlamını hatırlatıyor. Ben şahsen çok beğendim; size de mutlaka okuyun derim.
Kitap ve sevgiyle kalın.