Siyah Lale, çocukken okuduğum sadeleştirilmiş hâliyle hayal dünyamda baya bir yer edinmişti. Yıllar sonra bugün yine okuduğumda, hatırladığım ana çerçevenin çok daha geniş bir anlam taşıdığını gördüm.
Roman, 17. yüzyıl Hollanda'sını kasıp kavuran ve bir ulusal prestij meselesi haline gelen siyah lale yetiştirme yarışını merkeze alırken, dönemin iktidar savaşları ve siyasi entrikalarını da ustalıkla ele almış. Başkahraman Cornelius van Baerle’nin siyasi çekişmelerin ortasında haksız yere hapse düşmesiyle, siyah lale peşindeki tutkusu bir anda özgürlük ve hayata tutunma mücadelesinin metaforuna dönüşüyor. Bu zorlu yolculukta, gardiyanın kızı Rosa ile aralarındaki saf ve dokunaklı aşk hikayesi de, en karanlık anlarda bile umut ışığını temsil ediyor.
Hikâyenin merkezindeki siyah lale tutkusu,
Alexandre Dumas ’nın macera ve entrikayı ustalıkla bir araya getiren anlatımıyla birleşince, ortaya temposu yüksek ve hayli sürükleyici bir roman çıkmış. Tarihî arka planıyla etkileyici ve düşündürücü bir eser olan "Siyah Lale", klasikler arasında okunmayı hak eden bir eser.
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma