2025 186. kitabı
• Ormanın derinliklerinde, küçük bir kulübede sakin bir yaşam süren ailenin düzeni, çocuklarının doğumuyla değil, aynı gün ormanda dünyaya gelen Benekli adlı bir kurdun ortaya çıkışıyla bozulur. • Bir gün baba, sarı gözlü, kalın kürklü, uzun boylu bu kurtla tehlikeli bir karşılaşma yaşar. O andan sonra hayatı altüst olur; geceleri gözüne uyku girmez, zihni tek bir düşünceyle meşguldür, Ailesini bu kurt tehdidinden korumak. • Korkusu büyüdükçe aile hayatı da çöker. Eşi, ormanda bir kurt olduğuna inanmaz, ona göre kocasının anlattığı her şey bir hayalden ibarettir. Ancak adam, gördüğü şeyin gerçek olduğuna ve Benekli’nin gizli gölgesiyle ailesini tehlikeye attığına emindir. • Kocasının giderek artan takıntısı ve evde bir hayalet gibi dolaşması kadını korkutur. Bu nedenle onu bir psikiyatriste, Kumru Hanım’a götürmek ister, kadının yazdığı mektuplar ve davranışlarıysa, durumun sandığından daha derin olduğunu gösterir. • Kumru Hanım’ın sevdiği eski öğrencisi Menderes’in de sürece dahil olmasıyla, bu esrarengiz vaka bambaşka bir açıdan ele alınır ve adamın Benekli ile yaşadığı o anın zihninde nasıl bir yara açtığı yavaş yavaş gün yüzüne çıkar. • Kitabın ilerleyen sayfalarında, psikiyatristin vakalara yaklaşımını okudukça şaşkınlığım arttı. Kendisince “tedavi” olarak gördüğü bazı yöntemleri hastalarına uygulayışı, onun etik anlayışını ciddi biçimde sorgulamama neden oldu. Özellikle Menderes’in bu yöntemlere karşı duruşu ve eleştirel tavrı, metin içinde en takdir ettiğim yönlerden biri hâline geldi. • Menderes ve yanına aldığı Kimsesiz adlı adam, doktorun ricasıyla bu tuhaf kasabaya doğru bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukla birlikte Menderes’in aile hakkında öğrenecekleri, kitabın en şaşırtıcı bölümlerinin de başlangıcını oluşturur. • Kurgu genel olarak güçlü olsa da yer yer ana konudan uzaklaşıldığını ve bazı detayların gereğinden fazla uzatıldığını düşünüyorum. Bir noktadan sonra ormandaki adam ve ailesinin yaşadıklarının geri planda kaldığı hissi oluşuyor. Yine de hikâye boyunca yer alan beklenmedik ayrıntılar, okuma heyecanını ayakta tutmayı başarıyor.
Hafızasız AdaletUğur Bingöl · Indigo Kitap · 031 okunma