Annem öldü mü?
2025 20. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 18:20
Annem Öldü mü Annem ölseydi kız kardeşim beni arardı. Araması gerekirdi değil mi?” Kitabı alırken bile ne kadar tetikleyici olabileceğini tahmin ediyordum; öyleydi ve iyi ki okudum. Anne–Kız ilişkisi eminim yüzyıllardır terapi odalarına da sıklıkla konu olan bir ilişki biçimi. Kitapta ergenlik döneminde itibaren hayatta çizmek istediği yolu fark edip buna yönelik adımlar atan ve sonra 60’lı yaşına kadar bu durumla baş etmeye çalışan bir kadının hikayesini okuyoruz. Konu belki en genel haliyle böyle tanımlanabilir fakat bence kitabın bu kadar tetikleyici ve etkileyici olmasının birkaç sebebi var. Johanna’nın içsel hesaplaşmasına ve yüzleşme arzusuna bu kadar yakından eşlik edince elbette karakterle daha yakın hissettiğiniz bir yerde buluyorsunuz kendinizi Çok güzeldi. Kadın arkadaşlarıma özellikle tavsiye ettim Eminim ki bu hikayeyi okumak sizin için de farklı bir deneyim olacaktır. Son olarak: “Çünkü anne; kız çocuğunun gelecekteki kendini, kız çocuğuysa annenin kaybettiği benliğini gördüğü bir aynadır. –annem, beni, neler kaybettiğini bilmek istemediği için mi görmüyor acaba? Çocuk anne ve babasına kendi iradesini ve yolunu bulmak için isyan eder, anneyle baba buna katlanabilirlerse, mücadelenin sıcağında herkes kendini en çıplak ve kırılgan haliyle ortaya koyduğundan ve çok karmaşık ve ikircikli olan her şey hala söze dökülebildiğinden en nihayetinde daha eşit bir ilişki kurabilirler, annemle benim aramda böyle bir şey asla yaşanmadı. Acı çemberinin kırılabilmesi için gereklidir bu–bunu mu yapmaya çalışıyorum acaba?” #annemöldümü #Anne #ebeveynkitapları #okuyalım #ekimokumaları #kitapalıntıları #vigdishjorth #okudumbitti #ailebağları #ilişkiler
Annem Öldü müVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20251,799 okunma