2025 85. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2025 19:40
‘Genç Werther’in Acıları’, yayınlandığı döneme damgasını vuran, ilk mektup roman olma özelliğini taşıyor. Katı ve akılcı Alman edebiyatında, romantizmi ve duyguların dışavurumunu ilk kez bu denli yoğun hissettiren bir klasik. Sadece bir aşk hikayesi değil, aynı zamanda insan ruhunun, duyguların, çaresizliğin ve tutkunun romanı. Werther fazlasıyla duygusal, saplantılı ve tutkulu ama aynı zamanda histerik biri. Aşk acısı bir yerden sonra varoluş sancısına dönüşüyor, duyguları hayatının önüne geçiyor. Dili ağır ve yoğun değil, anlatımı yormuyor. Okurken mektuplarındaki çaresizliği ve ruh sancısını hissediyoruz. Kitabın sonu ise bilinen ve beklenen bir durum. Varoluşuna katlanamayan birinin kendi acılarına son vermesi. Kitabı okurken bizler o yoğun duyguyu ve acıyı birebir göremeyebiliriz. Ancak eseri, kendi ülkesi, dönemi ve dili içinde değerlendirmek gerekir. Bizim dilimiz duygu konusunda oldukça zengin. Her bir duygu için o kadar fazla kelimemiz var ki, ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ derken özlem sadece özlem değil. Şarkılarımızda, şiirlerimizde, romanlarımızda fazlasıyla aşk, hasret, sitem var. Hiçbir dilde ‘Lambada titreyen alev üşüyor’ gibi bir ifadeye rastlamayız. O yüzden Werther ne ara bu kadar aşık oldu, nasıl derin bir acı çekti de kendini bu sona hazırladı diye düşünebiliriz. Werther’in duygularını hissetme konusunda biraz eksik kalsak da kendi dönemi için duyguların bu denli içten ve doğrudan ifade edildiği ilk klasik romanlardan. Dipnot: Kitabın yayınlanmasından sonra yaklaşık 40 genç aynı Werther gibi hayatlarına son veriyor ve kitap bu yüzden yasaklanıyor. Ve sonradan bilimsel olarak da ‘Werther Etkisi’ olarak da tanımlanıyor.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,2bin okunma