·194 syf.··Beğendi
···Okunma: 24 Kasım 2025 18:49 Einstein Kesişimi
Yazar ;Samuel R.Delany
Bu kitabın bende ki basım yılı 1999 .
Kitabı isminden etkilenerek sahaf alışverişinde denk gelerek almıştım .Yeni baskısı var sanırım .
Kitap pek bilinen bir kitap olmamakla beraber söylemek isterim ki kitap çok ama çok iyiydi.
Kitap öyle kendini herkese açan bir kitap değil.İçimizde bulunan yoğunluklar ve birikimler ile beraber sayfalar anlam buluyor .
Neden Einstein kesişimi diye sorduğumda başta anlam verememiştim ama sonlara doğru tam isabet bir isim olmuş dedim.
“Einstein” ismi neden?
Einstein’ın kuramlarında uzay, zaman ve kütle birbirine karışır; sabit bir gerçeklik yerine görecelilik vardır .
Kitapta da:
Gerçek ile hayal,mit ile bilim,zaman ile kültür,İnsan ile insan-olmayan birbirine karışır.
“Kesişim”, tüm bu bağlamların birbirine değdiği noktadır.
Yani kitap tam anlamıyla:Bize geçmiş ve gelecekteki insanın içinde bulunduğu değerlerle kesiştiği noktada buluşturuyor.
İnsan ,bilimin gelişmesiyle beraber insani değerlerin kaybolması ve sadece faydacılık ve gücün hakim olduğu kendilerini insan diye tanıtmak için de geçmişteki derin kültürel yansımaları taklit eden yaratıklara dönüşmüşlerdir .Mutant bireyler teknolojik olarak gelişmiş, yıldızlar arası yolculuk yapabilen bir uygarlığın kalıntıları arasında yaşıyorlardır .Fakat bu geleceksel dünyada eskiye dair ne varsa müzik ,tören ,hikayeler ,kültürel değerleri içi boşaltılmış bir şekilde yaşamaya devam eder .
Bu kargaşalı dünyada baş kahraman savdiği kızı Friza' yı neyin öldürdüğünü bulmak ister .Çünkü Friza burda sadece bir kadın değildir mutantlar arasında unutulan en önemli "sevgi " dir.Mutantlar yada insan olduğunu iddia eden bu yaratıklar bu duygudan uzaktırlardır .Ve sonunda neyin öldürdüğünü öğrenir Lobey .Lobey burda insanlığın gelecekteki halinin resmini bize gösteren sorgulatan elinde palasıyla müzik çalan son ruh taşıyan insandır .
%Dünyada doğruluğunu araştırma olanağı bulunmayan sayısız doğru şey var.