Çelik Çekirdek, Türkiye’de derin devlet tartışmalarının en yoğun olduğu dönemde kaleme alınmış, devlet içi güç yapılanmalarını araştıran iddialı bir eser. Şamil Tayyar bu kitapta, resmi söylemin arka planında kaldığı düşünülen yasadışı örgütlenmeleri, karanlık yapıları ve politik güç dengelerini kronolojik bir hat içinde ele alıyor. Gazetecilik refleksi güçlü; olayları sade, doğrudan ve yoruma yer bırakmayacak biçimde aktarmaya çalışıyor. Kitap merak uyandırıcı, özellikle yakın tarihle ilgilenenler için dikkat çekici bir anlatı sunuyor. Bununla birlikte eserin tartışmalı bir yönü de var: Bazı bölümlerde anlatım, sağlam kanıtlardan çok dönemin yorumlarına ve belirsiz iddialarına dayanıyor. Bu nedenle kitabı “mutlak gerçek” kabul etmek yerine, eleştirel bir gözle, alternatif bir perspektif olarak değerlendirmek daha sağlıklı. Yoğun bilgi akışı ve geniş konu yelpazesi okuru zaman zaman zorlayabiliyor; fakat Türkiye siyasetinin arka plan dinamiklerini anlamak isteyenler için hâlâ değerli bir kaynak niteliğinde