Puan vermedi·120 syf.····Okunma: 26 Kasım 2025 22:15 Cevher Dudayev'i tanımayanlar yahut ismini duymuş ancak hakkında bir parça dahi bilgi sahibi olmayanlar için uygun bir kitap. Ne zaman doğmuş, eşi kimmiş, mücadelesi ne içinmiş bunlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz ancak eser yüzeysel anlatıma sahip bir eser. İçerisinde bir internet sitesinden de kolayca ulaşabileceğiniz bilgiler var.
Son sayfalarında da eşi ile kısa bir röportaja ve Cevher Dudayev 'in sözlerine yer verilmiş. Ha diyeceksiniz ki bu herkesçe bilinen gerçekler ne? Çeçenistan Mücadelesi... Çeçenistan'ın bağımsızlığı için mücadele, başka devletlerce de tanınmak için mücadele... Duyulmamak ya da duyulmak istenmemek, gerçeklerin birilerinin işine gelmediği yerde çarpıtılması ve tabii Grozni'deki petrol.
Yüzeysellikten ziyade kitap için en büyük eleştirim o dönemde Türkiye'de başta kimin olduğundan tutun da Dudayev ile kimlerin görüşmek istemediğine kadar anlatılmasına rağmen; Alparslan Türkeş isminin tek satırda dahi geçmemesi. Üstelik yanyana fotoğraflarının da bulunmasına rağmen. Hani eseri yazarken, hiç bilmeyen birinin dahi eseri okurken internete Cevher Dudayev ismini yazıp aratacağını düşünerek hareket etmeyip bu resmin de karşısında çıkacağını düşünmemek bana biraz garip geldi. Kitabın tamamı okunduğunda şöyle bir hava verilmiş oluyor: Dudayev İslam'a bağlı, bağımsızlık mücadelesi içinde, ölümden korkmuyor, Türkleri ve Türk Devleti'ni seviyor (bu yönde sözleri verilmiş) ama mücadelesi hiçbir Türk siyasi liderinin umrunda olmamış. Böyle bir şey yok. Liderlerden ziyade az ama öz, aramızda Cevher Dudayev'i rahmetle ananlarımız ve mücadelesini önemseyenlerimiz var. Eserin bana tek faydası başka 1-2 eser hakkında bilgi sahibi olmuş olmam.
Tarihi eserler beni sıkıyor, uzun uzun okuyamıyorum diyorsanız tabii tercih edebilirsiniz.