·520 syf.····Okunma: 01 Aralık 2025 00:42 Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit Hanım”, Cumhuriyet döneminin güçlü, modern ve ilerici kadını olan Nahit Hanım üzerinden anlatılan bir biyografik eserdir. Kitap, yalnızca bir Türk kadınını anlatmakla kalmaz; aynı zamanda erken Cumhuriyet döneminin toplumsal dönüşümünü, modernleşme çabasını ve kadınların bu süreçteki önemini gözler önüne serer.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında kadın kimliğinin şekillenmesini sağlar. Nahit Hanım, dönemin ideallerine uygun bir Türk kadınıdır. Eğitimli, güçlü, sosyal hayatta aktif bir kadın aynı zamanda geleceğe ışık olan ve Nahit Hanım’ın kendi ayakları üzerinde duran, kararlı bir Türk kadını olması. Cemal Süreya'nın neden Cumhuriyet gibi bir kadın dediğini şimdi daha iyi anlıyorum
Bu romande benim en çok hoşuma giden şey ise dipnot olarak romanda geçen yazarlar hakkında bilgi vermesi. O dönemde geçen birçok önemli olayı gözler önüne sermesi sanki olayı yaşıyormuşum gibi hissediyordum. Bazen bazı yerlerde keşke bende o dönemde yaşasaydım diyordum.
Yüzeysel bir şekilde eserden bahsedecek olursam: henüz 19 yaşında genç bir kızken Ankara'da öğretmene ihtiyaç olduğunu öğrendiğinde gözünü kırmadan İstanbul'daki hayatını geride bırakıp yakın arkadaşı Nermin ile birlikte Ankara'ya yerleşir. aslen Felsefe bölümden mezunudur Ama görev yaptığı okulda Edebiyat öğretmenine ihtiyaç olduğundan edebiyat öğretmeni olarak görev yapar. 1 Kasım 1928'de Latin harflerinin kullanıma başlandığından itibaren büyük bir emeği geçer. Genç yaşlı herekese okuma yazma öğretir. daha sonra tanıştığı Necip Fazıl Kısakürek kendisine aşık olur ama Nahit Hanım istemez. Necip Fazıl Kısakürek bir süre Nahit Hanım'ın peşinden koşar. şiirler mektuplar yazar ama Nahit Hanım istemez. daha sonra Halil Vedat Fıratlı ile evlenir. eşi ile birlikte kendi evilerinde edebiyat söyleyişileri düzenler. eşinin öğrencileri olan namı diğer mahşerin üç atlısı olan Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile tanışır. ve kendinden 5 yaş küçük olan Orhan Veli'ye aşık olur. Üstelik Halil Vedat ile evliyken. Bir süre Orhan Veli ileyasak aşk yaşarlar. Orhan Veli'nin hayatını kaybetmesinden sonra Halil Vedat'tan boşanır. Arif Damar ile evlenir.
Dipnot: Romanda çok fazla yazar geçer ama ben yüzeysel bir şekilde ele aldım.
en çok beğendiğim alıntılar:
Gençtik kadındık ve en önemlisi yurttaştık. ülkemizin bizi insan yerine koymasından birinci sınıf vatandaş kabul etmesinden alabildiğince mutluyduk (syf:110)
Gazi'nin kara tahtanın başına bizzat geçerek başlattığı okuma yazma seferberliği zaman içinde muhteşem bir aydınlanma hareketine dönüşmüş giderek Türk Rönesans'ına evrilmişti. (syf: 296)
Ankara anavatan demekti bizim için. Ankara olmazsa Türkiye olmazdı. Böyle öğrenmiştik Gazi'den... (syf:504)