Sema Soykan külliyatını Kilit Taşı ile tamamlamış bulunuyorum. Bunun haklı gururu içerisindeyim.
Daha önce yazarımızın eserlerini görmeyenler için Adsız Roman, Keşke, Belki, Kilit Taşı, Öteki Şeylerin Tarihinden oluşuyor. Her birinde başka bir hayat başka bir yaşanmışlık izleri bulunacağınıza eminim.
Nil, anne ve babası vefat etmiş teyzesi tarafından büyütülmüştür. Hayatını düzene koymuş, başarılı bir avukat kendisi. İçerisinde dinmek bilmeyen suçladığı ve güvensizliğe sebep olmuş olaylar yaşamıştır. Sonrasından karşısına Demir çıkar. Nil’e Demir’e bir şans verir ve birbirlerinin hayatlarına dahil olurlar. Demir daha sonra Nil’in ailesiyle ilgili bazı şeyleri öğrenir. Demir’in Nil’i Mardin’e götürmek istemesiyle her şey daha da değişir. Acaba Demir onun bu kaygısını, güvensizliğini düzeltebilecek midir? Yada tam tersi her şey daha kötü mü olucaktır? Nil Mardin de babasının geçmişine dair neler öğrenecektir?
Nil’in Mardin de karşılaşacağı kadın kızını okutmak için mücadele eden çokça zor şeyler yaşamış birisidir. Bakalım bu üç kadın birbirlerini nasıl karşılayacaklardır. Bir kadın olarak herkesin bu kitabı okumasını kitaplığında yer vermesini öneririm. Çokça etkilendiğim satırlar oldu. Eminim ki sizler de çok etkileneceksiniz.
Yazarımız bir aşk hikayesini tarih ile harmanlayarak bizlere sunmuş. Bir roman gibi asla düşünmeyin adeta okuyucuyu bilgiye boğan, daha önce hiç duymadığınız şeyleri öğrendiğiniz bir okuma oluyor. Farklı şehirlerde farklı adetlerin olduğunu okumak, bilgiye doymak güzeldi.
Dünyanın neresinde olursak olalım kadınların acıları hep aynı! Kadınlar her zaman eziliyor, hor görülüyor, köle gibi kullanılıyor maalesef. Kitabımızda kadınlara yapılan baskılara, töreye, zorluklara ve güç ele alınmış. Yazarımızın kalemini okuyan zaten bilir oldukça akıcı ve insana çok şey katan kitapları okuyucuyla buluşturuyor.