Anlaşılmanın Kıyısında Anlaşılmanın Kıyısında (Soner Yağışan)
Soner Yağışan’ın Anlaşılmanın Kıyısında adlı deneme kitabı, insanın çok eski ama bir türlü eskimeyen meselelerine; anlaşılma isteğine, yalnızlığa, sevmeye, iletişimin kırılgan taraflarına ve varoluşun tuhaflığına eğilen içten metinlerden oluşuyor. Kars’ta başlayan bir çocukluk, Bursa’da süren bir yaşam ve gençlik yıllarında biriken gözlemler, kitabın her satırına ince bir duyarlılık olarak yansımış.
Kitabın en hoş yanlarından biri, basit konuları bile yaşamın içinden metaforlarla derinleştirmesi. Mesela bir yerde şöyle diyor:
“Kapı ile pencereyi kıyaslayacak olursak, kapı kanımca çoğu anlamda pencereden geride kalır. Çünkü kapıya yönelmeyi veya ondan uzaklaşmayı kararlaştırmamıza yardımcı olacak verileri önceden pencereden elde ederiz. Sonra kapıya yöneliriz”
Bu tek cümle bile Yağışan’ın dünyayı nasıl okuduğuna dair güçlü bir sezgi veriyor: İnsan önce bakar, sonra karar verir; önce anlamaya çalışır, sonra yön seçer.
Kitap boyunca benzer yoğunlukta başka alıntılar da var. Mesela insanın dünyayı kavrayışı üzerine şöyle bir noktaya temas ediyor:
“Herkes kendi imkânları oranında dünyayı tanıdı.”
“İnsan da böyledir; şartlar uygun olduğu için insan vardır. İnsan yaşasın diye şartlar uygun hâle gelmez. Tabiat bunu hedeflemez.”
Bu satırlar, varoluşa dair yalın ama çarpıcı bir gerçekliği hatırlatıyor: İnsan, kendi koşullarının ürünüdür; hayat, bize göre şekillenmez, biz hayata uyarız.
Kitapta beni en çok etkileyen bölümlerden biri "Harabe" adlı denemeydi. Zaman kavramına getirdiği yorum hem şiirseldi hem de düşündürücü. Yağışan burada zamanı neredeyse canlı bir varlık gibi ele alıyor:
“Zamanın en güzel dili döngüdür.”
“Zaman için matematik diye bir şey yoktur; zamanın herhangi bir şeyi hesaplama ihtiyacı yoktur, her yol onun yoludur.”
“Zaman arsızdır; kovulup gönderildiği yerden gitmez.”
Bu pasajlar, zamanı ölçmeye çalışan insanın aslında zaman karşısında ne kadar çaresiz olduğunu anlatıyor. Zamanın kendine özgü bir düzeni, bir ısrarı, bir inadı var. İnsan sadece seyirci.
Kitabın geneline yayılan en belirgin ton, sade bir dille derin şeyler söyleme çabası. Yağışan akademik bir zorluk kurmak yerine, günlük hayattan örneklerle büyük başlıkları konuşuyor: güven, yanlış anlaşılmalar, içsel yaralar, özgürlük arayışı, insanın kendine ve başkasına karşı sorumluluğu… Denemelerin kısa olması, kitabı kolay okunur kılıyor; fakat her bölüm bittikten sonra zihinde uzun bir yankı bırakıyor.
Soner Yağışan’ın anlatısı, aşırı iddialı olmadan, süslü cümlelerin arkasına saklanmadan, insanın kendi iç sesini okşayan bir sadelik taşıyor. Bu yüzden Anlaşılmanın Kıyısında, sadece bir deneme kitabı değil; kendisiyle konuşmak isteyen okura eşlik eden bir rehber gibi.
Bazı kitaplar bittiğinde kapanır; bazıları ise kapandıktan sonra devam eder. Bu eser ikincisine daha yakın. Her sayfası, insanın gündelik akışında fark etmeden geçtiği duygulara küçük bir ışık tutuyor. Sadelik, samimiyet ve iç dünya üzerine düşünme isteği taşıyan herkes için kıymetli bir okuma.