İnceleme yazıma başlamadan önce kitabın arka kapak yazısından, Salvatore'un yazısından alıntı yapmak ve birazdan okuyacağınız DEHŞET satırlarıma başlamak istiyorum;
Şöyle diyor;
"Beş farklı yazardan beş farklı kitap çıktıktan sonra bir seriyi bitirecek kişiyi bulmak kolay iş değildir. Bu yazarın, diğerlerinin onun için açıkta bıraktığı tüm yolları bulması gerekir. Dersine çalışması ve bunu hızla yapması gerekir. Ve ondan önce gelenlerin çıkardığı işlerin kalitesine bakılınca, çok iyi olması gerekir... karşınızda Paul S. Kemp . Vay canına! Onun gibi yazarlar karşımıza her gün çıkmıyor.
Vay be...
Şimdi, serinin konusunu, küçücük bir hatırlayalım;
Örümcek Kraliçe, Lolth sessizdir, kayıptır. Dualara, yakarışlara cevap vermiyor, varlığına dair en ufak bir kıpırtı göstermiyordur. En büyük muridleri drowlar bu sessizliğin sebebini aramak ve Lolth'u bulmak için yola çıkar.
Ama tabi bir yandan da "drowluklarına" devam etmek "zorundadırlar" :)
eh bu kısmı zaten serinin ilk 4 ve bir kısım 5. kitaplarında bolca okuyoruz. Ve gelelim kitabın girişte de bahsettiğim DEHŞET incelemesine;
(NOT: Kitapta bir miktar! küfür ve mide bulandırıcı savaş sahneleri var, önden uyarayım)
Hazır mısınız?
:D
Bence olamazsınız!
Salvatore'un da dediği gibi, vay be. Kocaman bir vayyy bee!
Yazar, Paul S. Kemp kitabın satırlarını, örümceğin ağını örmesi gibi, iç içe, dehşet, karanlık ve kaos ile örmüş. Uzun soluklu bir seriye yakışacak, "evet abi, işte bir final böyle olur" dedirtecek, bizlerin duygu durumunu satır satır, sayfa sayfa değiştirecek, acayip bir final yazmış.
Bir kaç sayfa boyunca heyecan dorukta, bir kaç sayfa midenizi burkan, sizi meraklandıran, bir kaç sayfa düşüncelere sevk eden, sonra yine heyecanlandıran, bir kaç sayfa midenizi bulandıran, heyecanlandıran, başınızı döndüren, midenizi burkan, midenizi bulandıran, heyecanlandıran, meraklandıran...
Tam "ben bu finali tahmin ediyorum" dediğiniz anda, hass.. dedirten, "yok böyle olmamalı" dediğiniz anda "hımm, tamam" dedirten,
ve bunları hissettirirken, midenizi bulandıran, başınızı döndüren...
çok garip oldu değil mi inceleme
Bu kitap acayip bir final.
Fantastik kurgu kitapları okumaya başladığımdan beri hep merak etmiştim; hiç kötülerin kazandığı, iyiliğin ve ışığın kaybettiği bir kitap yazıldı mı acaba? diye. Bu kitap sonunda kötülerin kazandığı bir kitap değil! Bu kitap saf kötülüğün anlatıldığı, kötünün kötüyle, hatta kötünün iğrençlikle, kaosla savaştığı ve bir yandan da birbiriyle beslendiği, kötünün vücut bulmuş ve sayfalara yazılmış hali.
Kitap okurken yazacağım incelemeler için minik notlar alırım; şöyle yazmışım:
- Kitabın ortalarından itibaren kanlı bir hesaplaşma.
- Burası Örümcek Kraliçe'nin evi. Burada iyilik ve ışığa yer yok. Burada kötülük ve lanet hükmediyor. Burada zayıf tanrılara ve tanrıçalara yer yok!
Çoook acayip çok!
6 kitaplık serinin final kitabı Diriliş .
Tahmin ediyorsunuzdur kimin dirildiğini, hadi ama, tahmin etmemek mümkün mü, tabi ki Örümcek Kraliçe'nin Dirilişi.
Nasıl mı diriliyor?
:D
Çok acayip! :D
Dip not: Kitabın baskısı artık yok ve bu seri inanılmaz fahiş fiyatlara satılıyor. Ben de satın alırken seksenbeş kere düşünüp yetmişbeş kere kararsız kaldım. Acaba alsam mı, değer mi? diye.
Hemen bir alıntıyla cevap vereyim;
"Böyle bir çukur için bu kadar özlem duyulması çok garip geldi. Menzoberranzan, zayıfları tüketen, ve yüksek kademedekileri güçlendiren çirkin, kötü kalpli bir kaltaktı. Buna rağmen hayatta kalan yurttaşları üzerinde belirli bir bağ uyandırmayı başarmıştı şehir.
Valas, Menzoberranzan'ın ayakta kalmasının sırrının bunda gizli olduğunu tahmin etti. Ne kadar çirkin olursa olsun orada yaşayan drowlar ona evleri diyor ve onu korumak için İblisler gibi savaşıyorlardı. Valas, karanlıkta kırmızı parlayan ve bir günü daha işaret eden Narbondel'e baktı.
Şiddet, çatışma, cinayet ve ihanet dolu bir gün daha. Lolth ve bu şehir birbirlerine layık diye karar verdi ve gülümsedi."
Tıpkı kitap biterken benim yaptığım gibi.
DirilişPaul S. Kemp · Laika Yayıncılık · 20128 okunma