Mizgin'in kaderi, abisi Berdan'ın sevdiği kadını kaçırdığı gün yeniden şekillendi. Yıllarca gizlice içinde büyüttüğü sevdası berdel ile evleneceği kocası olacaktı. Abisinin sadece kendini düşündüğü bu hareket, Mizgin'in ayağına pranga olacaktı. Kan akmasın diye Rezan Şahmeran ile berdel yapılmasını uygun görmüştü aile büyükleri. Rezan ölürdü de kabul etmezdi. Etmedi de..
Kardeşi Rojin'i ve Berdan'ı bulacak ikisini öldürecek, kızkardeşini yüzünden eğilen başı yerden kalkacaktı.
Mizgin, delicesine aşık olduğu Rezan'ın kendisini istemediğini duyduğu an soğuttu kalbini. Onu istemeyen adamı o da istemedi. Gururu aşkından önce gelirdi. Ama onunda hükmü bir yere kadar geçerdi.
Rezan, her yerde aradı Rojin ve Berdan'ı. Sonunda buldu. Ona ihanet eden kardeşinin karşısına geçtiğinde yapamadı kıyamadı kardeşine, ama affetmedi de. Berdel onun için kaçınılmaz olmuştu ama kardeşine duyduğu öfke'nin bedeli'ni de Mizgin'e ödetecekti. Bu hikayede yanan sadece kendisi olmayacaktı.
Ata topraklarımın yazıldığı kurguları ayrı bir istekle okuyorum Rezan öfkesine kapılmasaydı her şey bambaşka olabilirdi. Kardeşine kıyamayıp Mizgin'e bedel ödetmeye çalışması ve sonunda kendine itiraf edemese de o kadına aşık olması ilahi adalet değilde ne Olay örgüsü hiç bitmiyor. Bazı sayfaları okudukça oh be diyorsunuz, bazı sayfalarda da kendinizi kelime dağarcığınızı konuştururken buluyorsunuz İki kitaplık bu seri için türü sevenler mutlaka şans vermeli