Puan vermedi·248 syf.····Okunma: 28 Kasım 2025 14:08 Latife Tekin'in şu ana kadar dört kitabını okudum. En çok sevdiğim kitabı bu oldu. Cümlelerin akıp gitmesi, hikayenin sıcaklığı o evde hissettiriyor sizi. Okurken kimi zaman Dirmit oluyorsunuz kimi zaman Atiye. Belki de okuduğunuz ana, yaşa bağlı kim olacağınız. Tüm genç kadınların Dirmit'e hak verirken annelerin Atiye'yi çok iyi anlayacaklarına da eminim. Son saniyeye kadar sürekli ailesini, çocuklarının geleceğini düşünen bir anne o, belki cahilce yorumları var ama her yaptığı şeyde Atiye'nin zekasını görebiliyorsunuz.
Genel olarak köyden kente göçün ekonomik, sosyolojik, psikolojik etkilerini anlatıyor kitap ama bunu yaparken öyle güzel, öyle keyifli anlatıyor ki soluk vermeden okumak istiyorsunuz. Kültürün etkisi ve değişimi çok güzel anlatılmış bence. Belki duymuşsunuzdur eskiden "Gelinlik yapma" diye bir gelenek vardı. Yeni evlenen gelinler büyüklerin yanında konuşmaz, yemez, çocuk sevmez vesaire. Bu gelinlik meselesini öyle güzel masallaştırmış ki bayıldım bu kısma. Sonrasında şehirde 'gelinlik' adetinin nasıl değiştiğini de okuyoruz zaten.
Yazım tarzı Yaşar Kemal'i anımsatıyor bu kitabın. Yaşar Kemal severler bu kitabı sevecektir diye düşünüyorum. Keyifli okumalar.