2025 364. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2025 07:08
Ayşe Kulin bu romanda, bir ulusun yasını bir güne sığdırmaz; Türkiye’nin kolektif hafızasında donmuş bir anı edebiyatın diliyle yeniden canlandırır: 10 Kasım. Nasıl ki Kasım ayı yaprakların döküldüğü, soğuğun insanın içine işlediği bir zamansa, Atatürk’ün kaybı da bir milletin içindeki sıcaklığı bir anda çekip almıştır. Kulin’in anlatısı tarih kitabı gibi değil; Atatürk’ü bir heykel değil, bir insan olarak görmemizi sağlar: - Çocuk Mustafa’nın merakı - Genç Kemal’in aklı - Komutanın iradesi - Cumhurbaşkanının yalnızlığı - Ülkesinin geleceğine duyduğu sonsuz kaygı Yazar, Atatürk’ü göz kamaştıran bir zafer figürü olarak değil; insanüstü yükün altında yorulmuş bir kalp olarak ele alır. Kitap; anılar, tanıklıklar, duygular ve sessizlikler üzerinden ilerler. Tarih sayfalarının unutturduğu ayrıntıları değil, yüreğin unutamadığı duyguyu öne çıkarır. Kulin şu mesajı fısıldar: “Bazı kayıplar, sadece bir kişiyi değil, bir ülkenin geleceğini yetim bırakır.” Son sayfayı çevirirken okur şunu hisseder: 10 Kasım bir son değil, her yıl yeniden yaşanan bir başlangıçtır. Çünkü Atatürk ölmez; fikirleri, nefes alan herkesin içinde yaşamaya devam eder.
Aylardan Kasım Günlerden PerşembeAyşe Kulin · Everest Yayınları · 20254,418 okunma