Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 02 Kasım 2025 23:53 En yüce, en şerefli, en saygıdeğer söz şüphesiz Allah'a aittir.
Allah bu güzel sözlerine bizleri layık görmüş ve peygamberleri aracılığı ile bu sözleri bizlere ulaştırmıştır elhamdülillah.
Kur'an mesajlarını doğru, güzel ve etkili bir şekilde iletmek için çeşitli dil mekanizmaları kullanmıştır. Bu mekanizmaların kullanım amacı hissiyatımızı hareketlendirmek ve gerçekleri kalbe dokundurarak sunmaktır.
Kur'an üç farklı yöntem ile hakikatleri bize aktarır:
Birinci yöntem; terğib yani müjdeleme yöntemi
İkinci yöntem terhib yani uyarı yöntemi
Üçüncü ve son yöntem ise meseller yani misaller yöntemidir.
Bu kitapta ağırlıklı olarak mesellere yer verilmiştir.
Mesellere gelince :
Bazı meseller tarihi gerçeklik taşır ki bunlar gerçekten yaşanmış olaylardır. Bu meseller tefekkürümüzü artıran ve yaşanmış bu olaylardan ibret almamızı sağlayan mesellerdir.
Öte yandan sembolizm ve imgeleri kullanan meseller mevcut. Sembolizmden kasıt Kur'an-ın doğadaki bir cismi ya da canlıyı imgeleştirerek kullanmasıdır.
Ve aforizmaların kullanıldığı meseller...
Aforizmalar; Kur'an'da kullanılan kalıplardır ki bu kalıplara Kur'anda çokça yer verilmiştir. Çünkü bu kalıplar Arapça'nın bir parçası olan ve dahası Arapça ile bütünleşen özlü sözlerdir.
Yasir Qadhi, bu kitabı ile Kur'andaki bazı ayetlerin nasıl anlaşılması gerektiğine dair bizlere öğretici bilgiler sunmuş. Yani Kur'anın meseller , imgeler ve aforizmalar üzerinden bizlere ne mesaj verdiğini belli başlı ayetlerin tefsirini yaparak açıklamaya çalışmıştır.
Bunu o kadar ustaca yapmış ki hiçbir tefsir altyapısı olmayan kişi dahi rahatlıkla ne demek istediğini anlayabilir.
Hayat - ölüm, iyilik ağacı - kötülük ağacı, infak, zekat, sadaka - faiz , nur/aydınlık - zulümat/ karanlık, tevhid-şirk , ihlas -riya , hak - batıl, zikir ,şükür gibi konular derinlemesine işlenmiş kitapta.
Herkesi silkeleyecek ve yine herkesi nefsi ile bir iç muhasebeye sürükleyecek çok kıymetli bir eser.
Elhamdülillah okumayı nasip edene diyor ve herkese şiddetle tavsiye ediyorum.