·52 syf.····Okunma: 06 Aralık 2025 16:59 Bu hikâyede gerçek "orospu" kim?
Herkese merhaba,
Sanıyorum ki Maupassant'tan okuduğum ilk kitap bu. Kalemi akıcıydı. Kitabın kurgusu da çok güzeldi. "Saygın" olduğunu düşünen, eline fırsat geçince insanlara ahlak satan herkesi muhteşem eleştiriyordu: Subaylar, dindardar, rahibeler...
•••
Bir Alman subayı işgal ettikleri Fransa topraklarından bir grup insanı alıkoyuyor. Bu insanların içerisinde rahibeler, tüccarlar, devrimciler, cumhuriyetçiler ve bir de hayat kadını var. Hepsi kendisinin ötekinden daha vatansever, daha ahlaklı olduğuna çok emin. Bu nedenle hayat kadınından tiksinmeye hak buluyorlar kendilerinde.
Kader bu ya bir kaza oluyor. Ve arabadakiler açlıktan ölme ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor. Yanında yemek olan tek kişi isim verecek kadar bile değer vermedikleri hayat kadını, nam-ı diğer Yağ Tulumu. Kadın yemeğini seve seve paylaşıyor fakat bu esas ucuz insanlar Yağ Tulumu'nu çok daha aşağılık bir plan için seçiyorlar.
•••
Kendini belli bir zümreyle anılıyor, saygın bir unvan taşıyor diye saygın zanneden karaktersizlerin ikiyüzlülüğünü eleştirmek için yazılmış kısa ve güzel bir kitaptı. Okumanızı tavsiye eder, okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim. :)