2025 32. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2025 00:00
“Deli İbrahim Divanı”, küçük bir Ege kasabasının karanlık vicdanını, yoksulluğun insanları nasıl dönüştürdüğünü ve “geçim derdinin” bazen nasıl büyük bir ahlaki çöküşe kapı araladığını anlatan bir roman. Hikâye, yunus avının tabu olduğu bir kıyı kasabasında başlıyor. Yazar, hem doğayla insan arasındaki bağı hem de bu bağ koptuğunda ortaya çıkan felaketleri güçlü bir şekilde kuruyor. Balıkçı ailesi üzerinden hem kaderin ağırlığını hem de toplum baskısının insanı nasıl dışlayıp yok ettiğini görüyoruz. Ana karakter Osman ise romanın dramını taşıyan merkez: yoksulluğun, göçün, büyümeye çalışmanın, aidiyet arayışının ve adalet isteğinin gölgesinde büyüyen bir genç. Osman’ın şehirde zanaat öğrenmesi, askerde yaşadıkları ve nihayetinde köyüne dönüşü—roman boyunca karakterin hem içsel çatışmasını hem de değişimini belirginleştiriyor. Anlatım sade ama etkileyici; karakterlerin trajedileri bir köy masalı sertliğiyle yansıtılıyor. Yazarın kasaba atmosferini gerçekçi kurması romanı daha çarpıcı kılıyor. Genel olarak “Deli İbrahim Divanı”, küçük bir kasabanın içinde büyüyen büyük bir dramı, insanın karanlık ve aydınlık yanlarını sakin ama sert bir dille anlatan, düşündürücü bir roman.
Deli İbram DivanıAhmet Büke · Can Yayınları · 20212,830 okunma