Böyle de güzel olunmaz ki! Kitap misss..
2025 72. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 00:15
Gözüm,gönlüm,ruhum her biri ayrı ayrı şenlendi.Nasıl zevkli ve keyifli okumaydı.. Hemen kitaba gelmek istiyorum..Nahit Hanım genç Cumhuriyetin idealist ilk kadın öğretmenlerinden ve bir kitaba konu olacak kadar da yaşamış.. Yeniden inşa edilmeye çalışılan kırık dökük başkentte,şairler,yazarlar,döneme damga vurmuş bir çok isimle aynı masalarda adım adım yükselen Cumhuriyeti yaşıyor..Gazi'nin masasına konuk oluyor ve İlk kez düzenlenen Cumhuriyet Balosunda Gazi ile dans ediyor.. Harf devrimi,soyadı kanunu,resmi nikah,kadının sosyal hayata karışmasının ilk adımları..Eğitim seferberliği,Türk eğitim sisteminin güçlü zemin üzerine kuruluşunun en önemli adımı olan Köy Enstitülerinin başlangıcı,Dünya Klasiklerinin dilimize çevrilmesi ve bunların başındaki dönemin milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç.. Kendisini ülkesinin kalkınmasına adamış,yüzü batıya dönük ve özüne sadık bir avuç aydının çoğalma ve mükemmeli bulma çabası..Sabahattin Ali,Necip Fazıl,Halil Vedat Kıratlı,Abidin Dino,Sabahattin Eyuboğlu,Mahşerin üç atlısı Orhan,Oktay,Melih)Bütün bunları okurken insanların çok yönlülüğü,en az iki dil bilmeleri,hizmette oldukları görev dışında bir çok konuda duyarlı olmaları ve ülkenin yükselişi adına canla başla mücadele etmeleri hem hayranlık uyandırıp hem de günümüz sözde aydınlarıyla da kıyas etmeme sebep oldu. Savaş sonrası bütün yorgun ve yoksulluğuna,İkinci Dünya Savaşının gölgesine rağmen hızla yükselen ülkemin değişen iktidarla en çok da eğitim sistemine vurulan baltayla önce Köy Enstitülerinden başlayarak koca emeğin nasıl yok edildiğini okumak da içimi acıttı ve şu soruyu sormaktan kendimi alamadım: Bu ülkeyi yönetenler bu güzel insanların üzerinde neden bu kadar tepiniyor? Tabii bir de Nahit Hanım ve Orhan Veli aşkı var..Yıllarca mektuplarla sürmüş,biraz çekişmeli,sonuç olarak bütün bilgi,donanım ve aydın yanıyla aşka mağlup olmuş bir kadın Nahit Hanım.. Kitabı Nahit Hanım'ın en yakın arkadaşı Nermin'in anlatımıyla okuyoruz ve arkadaşlık bağları beni çok etkiledi kitabı kapatırken gözümü yaşartan da bu oldu.. Güzel litaplara çıksın yolumuz.. O Osman Balcıgil Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit Hanım
Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit HanımOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 2025831 okunma