2025 19. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 11:45
Kayıp Ağaçlar Adası: Bir Aşk, Bir Savaş ve Bir Ağacın Hikayesi Bu, okurken hiç bilmesini istemediğim, kalbimize ilmek ilmek işlenen bir aşk hikayesi. Kıbrıs'ta yaşayan, biri Türk biri Rum olan Defne ile Kostas, birbirine âşık ve birbirini çok seven iki âşıktır. Her şey masal gibiydi ta ki Kıbrıs'ta yaşanan savaş, adada yaşayan Türk-Rum ailelerini düşman edene kadar. Tüm bu acılara şahit olan ve hikâyenin bir kısmını anlatan, İncir Ağacı, kitapta çok önemli bir simge durumundadır. Tüm olaylara tanık olur ve bize bunu kendine has, doğanın sesi olan bir şekilde anlatır. Ağaç, aynı zamanda sürgün ve yeniden köklenme metaforudur. Defne ve Kostas âşıklar, daha güvenli bir şekilde yaşayabilmek için Yusuf ve Yorgos'un sahibi olduğu, barış umudunun simgesi olan Mutlu İncir Tavernasında gizlice buluşmaya başlarlar. Yaşananlar çok acıdır. Kostas'ın abisinin öldürülmesi ve erkek kardeşinin EOKA-B'ye katılması, annesini korkutur ve Kostas'ı Londra'ya, dayısının yanına gönderir. Defne'yle Kostas ayrılmak zorunda kalırlar. Bu olaylar, aynı zamanda kuşaklar arası travma ve göçmenlik temalarını da beraberinde getirir. Uzun süre ayrı kalınan yıllar geçer. Defne Kıbrıs'ta, Kostas Londra'da bir hayat kurar. Yıllar sonra Kostas'ın Kıbrıs'a dönmesiyle küllenen aşk yeniden alevlenir. Londra'da yeni bir hayat kuran çiftin, ailesinin sustuğu geçmişi anlamaya çalışan Ada Kazancakis isminde kızları olur. Kurdukları bu yeni hayata, Kıbrıs'tan bir fidan olarak getirdikleri İncir Ağacı da eşlik eder. Kesinlikle okunması tavsiye edilir. Kitap, sadece aşkı değil, aynı zamanda yas, göç, savaşın yaraları ve doğanın direncini de eşsiz bir dille anlatır. Kitabı beni en çok etkileyen bir cümleyle bitirmek isterim: İncir Ağacı'nın dediği gibi: "Farklı türlerden ağaçlar bile, aralarındaki farklara rağmen birbirleriyle dayanışma gösterirler, ki bunu pek çok insan için söylemek zordur."
Kayıp Ağaçlar AdasıElif Şafak · Doğan Kitap · 20233,366 okunma