Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 08 Aralık 2025 20:40 Kayıp Coğrafyanın İzinde: Doğu Türkistan
Ezansız, kubbesiz ve cemaatsiz bırakılan bir coğrafya...
Kitaptan aldığım notlarla; minareleri tıraşlanan, mezarlıkları yok edilen o topraklarda yaşanan kültürel soykırımın anatomisi.
Bir hafıza silme projesi
Yazarın bu kitabı yazmaktaki 3 temel amacı:
1- Müslüman Uygurların dramını dünyaya duyurmak.
2- Geleceğe somut bir kanıt ve kayıt bırakmak.
3- Bölgenin tarihi ve kültürel önemini anlatmak.
Unutulanı hatırlatmak, bir vefa borcu.
Karahanlılar ile İslam'ın merkezi olan bölge, 1884'te Çin ilhakıyla "Şincan" (Yeni Sınırlar) oldu. 1949'da ise tam işgal başladı.
Türkiye'nin 2.5 katı büyüklüğünde, kağıt üstünde Uygur bir valisi olan ama aslında Parti sekreteriyle yönetilen devasa bir hapishane.
Çin, "İslam Politikası" gereği camileri hedef alıyor.
Şehirlerde "vitrin" niyetine korunanlar hariç; taşrada kubbeler yıkılıyor, minareler tıraşlanıyor.
Amaç: "Arap kültürünü hatırlatan" her şeyi silmek.
Sonuç: Duvarlarla örülü, kimliksiz binalar.
Sadece yaşayanlar değil, ölüler de hedefte.
Yazarın tespiti can yakıcı: "Mezarlıklar bir milletin tapu senedidir."
Çin, Müslüman mezarlıklarını yok ederek Uygur kimliğinin o topraklardaki tapusunu yırtıp atmaya, hafızayı silmeye odaklanıyor.
"Ezan yoktu, cemaat yoktu... Şimdi anlıyorduk ki, camiye erişim de yoktu."
Namaz "radikallik alameti" sayılıyor.
Ezansız, namazsız, tesettürsüz bırakılmış bir halk... Camiler artık ibadethane değil, içi boşaltılmış turistik/nostaljik birer nesne.
Çin'in kadim şehir Kaşgar üzerindeki hedefleri:
• İslami kimliği yok etmek.
• Uygurları dışarı atıp şehrin ruhunu öldürmek.
• Şehri "kontrol edilebilir" turistik bir dekora çevirmek.
Ezan sesiyle yankılanan o sokaklar artık sessiz.
En büyük tehlike çocuklar.
Hiç camiye gitmeden, ezan duymadan büyüyen; okulda komünist propagandaya maruz kalan bir nesil...
Uygur çocukları, İslam kimliklerini bu kuşatmada nasıl koruyacak? Geleceğin en büyük imtihanı bu.
Batı medyası konuyu işliyor ama asıl sorumluluk bizde.
"Müslümanlar olarak, Uygurların yaşadıklarını dünyaya anlatma görevini Batılılardan devralıp kendi dilimizi oluşturmamız şart."
Doğu Türkistan sadece bir toprak değil, İslam'ın doğudaki kalesidir.
Bu notlar, oradaki sessiz çığlığın sadece bir kısmı. Okuyun, okutun ve unutturmayın.
#DoğuTürkistan #Uygur #KitapÖnerisi