İlk Çağlardan Moderniteye Dünya Tarihi
2024 19. kitabı
Tolga Uslubaş ve Nezir Özgen'in kaleme aldığı bu eser, adından da anlaşılacağı gibi, insanlık tarihini ilk çağlardan günümüze kadar bütüncül bir yaklaşımla ele almayı hedefliyor. Kitabın en güçlü yanlarından biri, tipik siyasi tarih anlatısının ötesine geçerek, tarihi olayları sanatsal, felsefi, bilimsel, sosyal ve dini gelişmelerle birlikte sunmasıdır. Bu, okuyucuya yalnızca "ne oldu?" sorusunun değil, aynı zamanda "neden oldu?" ve "nasıl bir kültürel ortamda gelişti?" sorularının da cevabını sunma çabasıdır. Kitap, yerleşik uygar toplumların ortaya çıkışından, büyük medeniyetlerin yükselişine ve çöküşüne, dünya savaşlarına, Avrupa monarşilerinin dönüşümüne ve İslam'ın yükselişine kadar dünyayı şekillendiren kilit olayları ele alıyor. Ayrıca, Türkiye tarihinin önemli mihenk taşlarına da özel bir yer ayırması, eseri yerel okuyucu için daha bağlayıcı kılıyor. Eser, medeniyetleri, devletleri ve olayları kronolojik akış içinde, fakat sadece siyasi yönleriyle değil, çok boyutlu olarak inceler. Metin, harita ve resimlerle desteklenerek görsel bir öğrenme deneyimi sunar. Kısa ve öz bilgiler, büyük tarihsel resmi tamamlayıcı niteliktedir. Kitabın iddiası, tarihsel olayların birbirine bağlılığını ve neden-sonuç ilişkilerini kolayca anlaşılır kılmaktır. Bu, tarihe yeni ilgi duyanlar için sağlam bir temel oluşturma potansiyeli taşır. Eser, binlerce yıllık tarihi öyküsel bir özet halinde sunarken, aşağıdaki gibi temel dönüm noktalarına odaklanır: İlk Çağlar ve Medeniyetlerin Doğuşu: Mezopotamya, Mısır, Hint ve Çin gibi ilk büyük medeniyetlerin kuruluşu, ilk hukuk sistemleri (Hammurabi), felsefi düşüncelerin temelleri ve dinlerin ilk biçimleri incelenir. Antik Dünya ve Klasik Çağ: Yunan ve Roma medeniyetlerinin siyasi yapısı, demokrasinin kökenleri, felsefe (Sokrates, Platon, Aristo), bilimsel ilerlemeler, büyük imparatorlukların yükselişi ve çöküşü. Orta Çağ ve Yeni Bir Düzen: Roma'nın yıkılışı, Avrupa'da Feodalizm, Hristiyanlık'ın ve özellikle İslam'ın yükselişi ve coğrafi yayılımı, Haçlı Seferleri, Doğu'da Çin ve Bizans İmparatorlukları gibi kilit konular ele alınır. İslam'ın altın çağı ve bilimsel/kültürel katkıları önemli bir yer tutar. Erken Modern Çağ ve Dönüşümler: Rönesans, Reform, Coğrafi Keşifler gibi dünyayı kökten değiştiren olaylar. Bu dönemde Avrupa'nın bilimde ve keşifte öne çıkışı, yeni dünya düzeninin temellerini atar. Yakın Çağ ve Küresel Çatışmalar: Aydınlanma Çağı'nın getirdiği devrimci fikirler (Fransız İhtilali), Sanayi Devrimi ve bunun toplumsal etkileri, ulus devletlerin doğuşu ve nihayetinde I. ve II. Dünya Savaşları gibi küresel çapta yıkıcı çatışmalar. Çağdaş Dünya: Soğuk Savaş, dekolonizasyon süreçleri, yeni küresel güç dengeleri, teknolojik ilerlemeler ve 21. yüzyılın siyasi, sosyal ve ekonomik zorluklarına dair genel bir bakış sunulur. Bu tür genel dünya tarihi kitapları, okuyucuya büyük resmi görme ve olaylar arasındaki neden-sonuç zincirini anlama fırsatı sunduğu için takdire şayandır. Bu eserin de en büyük katkısı budur: tarihi parçalar halinde değil, birbirini etkileyen dinamik bir süreç olarak sunmak. Tarihin sadece saraylarda ve savaş alanlarında değil, felsefe atölyelerinde, laboratuvarlarda ve dini merkezlerde de şekillendiğini vurgulaması, eserin kalitesini artırır. Siyasi, sosyal, sanatsal ve bilimsel tarihi bir arada sunma çabası, tarih bilincini derinleştirir ve olaylara daha geniş bir perspektiften bakmayı sağlar. Yerel Tarihe Vurgu: Türkiye tarihine yer vermesi, kitabı yerel okuyucunun ilgisini çekme ve kendi geçmişi ile dünya tarihi arasındaki bağlantıyı kurma noktasında başarılı kılar. Genel Kültür İçin Başlangıç: Tarihe yeni merak salanlar veya genel kültür seviyesini artırmak isteyenler için, binlerce yıllık süreci tek bir eserde özetlemesi pratik ve faydalı bir başlangıç noktasıdır. Dünya tarihinin bu kadar geniş bir yelpazesini tek bir ciltte toplamak, kaçınılmaz olarak bazı konuların haddinden fazla kısa tutulmasına yol açar. Bu, derinlemesine bilgi arayan uzman okuyucular için bir eksiklik olabilir. "Geçmişten Günümüze Dünya Tarihi", tarihsel olayların yalnızca siyasetten ibaret olmadığını vurgulayan, eğitici ve kapsamlı bir genel bakış sunan değerli bir çalışmadır. Ancak, eserin biçimsel düzeni ve anlatım akıcılığı, içeriğin zenginliğinin önüne geçen bir engel oluşturabilir. Bu kitap, neden-sonuç ilişkilerini merak eden ve olayların arkasındaki kültürel dinamikleri anlamak isteyen, ancak tasarım ve dilin akıcılığındaki pürüzlere sabır gösterebilecek meraklı okuyucular için genel kültür açısından iyi bir başlangıç noktasıdır. Tavsiye edilir.
1000k
Geçmişten Günümüze Dünya İlk Çağlardan Günümüze Dünya TarihiTolga Uslubaş · Venedik Yayınları · 201869 okunma