·156 syf.····Okunma: 11 Aralık 2025 14:34 Desiderius Erasmus (28 Ekim 1466, Rotterdam - 12 Temmuz 1536, Basel), Kuzey Avrupa Rönesansı'nın önemli Felemenk katolik Augustinian rahibi, felsefeci, klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçı.
YAZIM TARİHİ 1509 .
Deliliğe Övgü - Akıllı Olmaktan Yorulmuş Bir Ruhun Gülümsemesi
Bu kitabı okurken sürekli gülümsedim... Ama öyle dıştan değil, içten, hafif alaycı ama bir o kadar da kendine dönük bir gülümseme. Çünkü Deliliğe Övgü, sadece başkalarının deliliğini değil, en çok da bizim o "akıllı" maskelerimizin altındaki saçmalıkları yüzümüze çarpıyor. Ve işin tuhafı, bunu yaparken asla sertleşmiyor. Tam tersine; tatlı tatlı iğneliyor, ama canını yakmadan.
Erasmus'un bu kadar eski bir dönemde, böyle cesur, ironik ve özgür bir metin yazmış olması beni şaşırttı. Kitabın anlatıcısı "Delilik" adlı bir karakter ve o kadar kendinden emin konuşuyor ki... Hani bazen biri çıkar ve "Ben deli olduğum için daha mutluyum" der ya, bu kitap tam olarak onun manifestosu gibi.
Ama işin güzelliği şu: Kitap deliliği överken aslında toplumu, dini, eğitimi, entelektüel kibri, sözde bilge tavırları, yani sistemin tüm ciddiyetini yerle bir ediyor. Bu yüzden yer yer rahatsız ediyor insanı, çünkü fark ettirmeden aynayı yüzüne tutuyor. Belki de bu yüzden çok sevdim.
Bir yandan da şöyle düşündüm: Acaba biz o kadar "akıllı" olmaya çalışırken, içimizdeki o saf ve çocuksu deliliği bastırıyor muyuz? Hep mantıklı olmanın, hep düzgün görünmenin, hep onay almanın peşinde koşarken... İçten içe kuruyup gitmiyor muyuz?
( 246.Sy P 7 )
️Xwendin ronahî ye , Her roj bîst rûpel xwendin