2025 54. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2025 12:18
⸻ “Gurebahane-i Laklakan’da Ahmet Haşim, İstanbul’un eski ruhunu, leyleklerin gelişiyle birlikte kendi iç dünyasında gezdiriyor. Zaman zaman toplumu, erkekleri, kadınları ya da dönemin cemiyetlerini eleştiriyor ama bunu kırıcı bir dille değil; ince bir ironiyle, hafif bir tebessümle yapıyor. Aslında kitap, bir olay anlatmaktan çok, şehrin sesleri ve görüntüleri üzerinden Haşim’in duygularını, sezgilerini ve içten gözlemlerini yansıtıyor. ‘Leylekler, her bahar uzak göklerden şehre inen beyaz kanatlı misafirlerdir; onların gelişiyle İstanbul’un ruhu da yerine gelir.’ cümlesi de Haşim’in şehre ve doğaya bakışını en iyi özetleyen satırlardan biri.” Grup okuması yorumum — Kitabın genel yorumuyla, alıntılarıyla, ortaklaşa fikir ve düşüncelere sahip olduğumuz bu kitap üzerinde çok konuşulması gereken 29 tane deneme içeriyor. Tam sohbet konusu: hayatı, insanları, doğayı, hayvanları… Olan olmayan her şeyi sorgulatan bu kitap, okunmaya değer bir klasik. Türk edebiyatında görmedim ki okumaya değer olmasın bir eser; kitabı dolu dolu, o kadar güzel yorumladık ki! Buna ilaveten, kitapla alakalı benzer düşünceleri yazıp tekrara düşmek istemediğim için yazarla ilgili fikrimi beyan etmek istedim. Yazar, her denemesinde doğanın ve hayvanların değerini, nasıl sevilmesi gerektiğini ince ince bize işliyor. Alaycı ve ironi bir şekilde de kadın–erkek, hayat görüşü, dönemin bulunduğu koşulları, fikirleri ve düşünceleri eleştiriyor. Bize çok güzel bir atmosfer yaşattı. Kitap sorgulatıyor, düşündürüyor, araştırmaya sevk ediyor; o döneme gitmemize vesile oluyor.kitapların çoğunda yaşadığımız gibi, bir geçmişe gidip o gazeteyi okur, o sokaklarda dolaşır gibi oluyoruz. “Demek o zamanda bugüne ışık tutuyormuş.” diye düşünüyoruz. Kısacık eserde dünya kadar sorunu, derdi, tasayı içselleştirip bizlerle paylaşan, o günden bugünlere ışık tutan eseri gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. İçerisinde birbirini takip eden bir kurgu barındırmıyor; her birisi, her bir deneme ayrı bir konuyu içeriyor. O yüzden arkadaşlarınızla okuyup tartışabilirsiniz. Biz bu eseri severek okuduk, bizim için güzel bir deneyim oldu. Arkadaşlarıma ve leyleklere, yani yaşama—hayata bu imkânı verdiği için teşekkür ederim. Kitapla kalın.
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,022 okunma