2025 60. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2025 14:29
ESİR ŞEHRİN İKİ YAKASI Cem Şanver’in kaleminden gerçek bir hayat hikayesi gibi bir roman… Kitap genç bir hekimin hüzünlü hayat hikayesine odaklanıyor. İşgal altındaki İstanbul’da Anadolu kokan Türk kızı Süreyya ile çağdaş Batı’yı temsil eden Yunan kızı Eleni sevdasına esir düşmüş bir adam. Zorlu seçimler, zor kararlar… Esir Şehrin İki Yakası, sevdiği iki kadına da ihanet etmek zorunda kalmış genç bir adamın hüzünlü hikayesinden fazlası değil… Kitabı en iyi yine kitabın final cümleleriyle anlatmaya başlamak istedim. Şayet o kadar etkisinde kaldım ki, nereden başlasam bilemiyorum… Kitabımız, bir tarih programı izliyormuşuz gibi başlıyor. Bu programda Milli mücadele döneminde İngiliz askerlere casusluk yaptığına dair belgeler bulunan Selim Şifaveren’i ele veriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün sıhhatinden sorumlu Selim Şifaveren acaba İngilizlerin casusu muydu? Mustafa Kemal Atatürk kime güvenmişti böyle? Tüm bu Selim Şifaveren’in casusluğu konuşulurken torununun yayına bağlanıp programa katılması ve dedesinin hatıralarını kendi ağzından dinletmesini okuyoruz ve hikaye başlıyor… Selim, tıp eğitimini yurt dışında tamamlamış ve huzur dolu günler geçirirken ||. Sultan Vahdettin’in kendisini çağırması sebebiyle yurda dönmüş ve hekimliğe başlamıştır. Aynı odayı paylaştığı Süreyya sayesinde kısa sürede memleketine tekrar alışmış fakat İstanbul’un İngiliz himayesinde oluşu herkes gibi onun da yüreğini incitmektedir. Süreyya ise, babasını Çanakkale savaşında kaybetmiş, ülkesi için bir şeyler yapmak için can atmaktadır. Yabancı lisanı olması sebebiyle Selim Şifaveren İngiliz komutamı Williams ile git gide samimi olurken, Williams’ın çok kıymet verdiği Eleni’de Selim’le aynı odayı paylaşmaya başlar.. Mustafa Kemal Atatürk’le karşılaşan, kısa süre de olsa sohbet eden Selim Şifaveren, İngilizlerin tehdidiyle casusluk yaptı mı? Kalbi ikiye bölünen Selim Anadolu kızı Süreyyayı mı? Yoksa Yunan kızı Eleni’yi mi seçiyor? Beklediğimden çok çok daha iyi bir kitaptı .. Yazarın kalemini bu kadar geç keşfettiğim için o kadar üzgünüm ki, şiir gibi su gibi aktı kitap, nasıl bittiğini anlamadım bile.. Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsedilen kısımlar, o mücadele ruhu, İngilizlerin Türklere yaptıkları zulümler ve küllerinden doğan bir millet… İDDİA EDİYORUM BU KİTAP MİLLİ DUYGULARINIZI ARŞA ÇIKARACAK.. Ve elinizden bir an olsun bırakmak istemeyeceksiniz.. Aşırı tavsiyemdir, çok seveceğinize eminim.
Esir Şehrin İki YakasıCem Şanver · Kanon Kitap · 202516 okunma
Güzel yorumunuz için teşekkürler.