Puan vermedi·192 syf.··Beğendi
· Aylak Adam'ı okuduktan sonra kitapla ilgili aldığım kısa notlara bakınca gördüklerim şunlardı: aylak olmak, odipus kompleksi, gerçek temelinde her şeyi aramak, aile şeması, modernite ve yalnız kalmak... Bay C'nin yaşadıklarını, yaptıklarını ve monologlarını okurken kafamda bunlar oluştu.
Aslında kitap C'nin cinsellik temelinde kadın arayışı olduğuna dair bir yüzeyde geçiyormuş gibi görünse de derinde başka meseleler var. Bir insan parası varsa ve bunu istediği gibi gezip çalışmadan harcarken kullanıyorsa aylaklık mı yapıyordur? Çocukluğunda babasıyla yaşamış olduğu veya şahit olduğu travmatik denilecek olaylar günümüzdeki yaptıklarına sebep sunabiliyor mudur? Birey toplumun ona uy dediklerine uymazsa, onaylanmazsa istediği gibi yaşayabiliyor mudur?
Bu sorunları kendi kendine sorgulayan ve sürekli cevap aramaya çalışan bir karakter C. Ki bence bulamıyor da. Habire bir karmaşanın etrafında dönüp duruyor; hayatının belli dönemlerinde farklı kadınlarla birlikte oluyor ama gerçek manada sevgiyi bulamıyor, hissedemiyor. Babasından ona geçtiğini düşündüğü kadın düşkünlüğüyle çatışıp duruyor. Dolayısıyla bu eserin sosyolojik olduğu kadar psikolojik bir altyapısının da olduğunu düşünüyorum.
Genel olarak ilk elli sayfadan sonra daha akıcı hâle gelen bir kitap, okurken sıkılmadım. C'nin yaptıklarını onaylamıyorum, çocuklukta yaşanan her şey bir bahane değildir elbette, ancak onun yanında bu arayışının da insan doğasında bir yer edindiğine inanıyorum.