···Okunma: 10 Aralık 2025 00:00 Öncelikle bu kitabın bendeki değerinden bahsederek başlamak istiyorum.
Romanın ana karakteri Yadriel 16 yaşında trans erkek bir genç, bu kitabı okumaya başladığım zamanlar bende kendi hayatımda kim olduğumu ve neler istediğimi keşfetme dönemimdeydim ve aslında bu kitabı ilk elime aldığım zaman bu romana gerçekten çok ihtiyacım vardı (ilk kitabı okumaya başladığımda 1 yıllık bir ara verdim kitabın sonlarına doğru o yüzden tekrar okuma da yaptım ve şuanda daha rahat olduğum bir dönemdeyken bile kitap çok iyi geldi bana). Çok detaya girmeden kısaca bu roman bende büyük bir duygusal yer ettiği için kitaba verdiğim puanın bu kadar yüksek olduğunu söylemek istedim. Yoksa aslında onda onluk bir roman denilemez ve bunlardan da bahsedeceğim.
Sadece demek isterim ki eğer sizde aileniz ve kendi hayatınız arasında kaldığınız bir dönemdeyseniz bu kitap kesinlikle yaralarınızı saracak.
Ancak diyebilirsiniz ki Toprak benim bu tür olaylarla alakam yok, çok bilmem etmem de, o noktada şöyle diyebilirim birkaç tane trans veya kuir olmayan kişilerden bu kitabın çok fazla o noktalara odaklandığı için maceranın arasına girdiğine dair şikayetler gördüm ve açıkçası evet kitapta Yadriel'in kimliğine dair büyük bir kısım var hatta kitabın yarısı bunun üzerine bile diyebiliriz ancak bu sadece bir heyecan macera romanı değil aksine bu bir gencin geleneklerinin yükü sırtındayken kendini keşfetmesini anlatan bir roman. Açıkçası trans insanlara dair hiçbir şey bilmiyorsanız bile bu kitap size yeni bir bakış açısı kazandırabilir, günün sonunda bu kitaptan sıkılıp sıkılmamanız kitaba nasıl baktığınıza göre değişiyor bence. Benim her şekilde favori kitaplarımdan birisi ve kesinlikle okuyun derim.
SPOİLERSIZ ANLATIM
Şimdi romana geçelim, dediğim gibi Yadriel romanımızın ana karakteri; genç, hayatında bir şeyler başarmak için çok istekli birisi ancak özgüveni oldukça düşük. Trans erkek olmasından kaynaklı olarak vücudundan rahatsızlık duyarak yaşıyor hayatını. Yadriel ailesiyle beraber bir cadı topluluğunun üyesi ve bu topluluğa Brujx deniyor. Erkek cadılara Brujo kadın cadılara Bruja denmekte. Brujolar ölülerin diğer tarafa geçmelerine yardım ederken Bruja'lar iyileştirme güçlerine sahipler. Yadriel tamda yaşıtlarının artık gençliklerini geride bırakarak cadı olma seremonilerini tamamlayarak topluluklarına katkıda bulundukları dönemde ancak trans bir birey olduğu için Brujo olmasına izin verilmediğinden kitaba Yadriel'in kendisini topluluğuna ve babasına bir Brujo olarak kanıtlamak için kendi başına cadı olma seromonisini tamamlamak adına kiliseye girmesiyle başlıyor. Bu sırada seremoni tamamlandıktan sonra Yadriel ve ona seromonide yardım eden kuzeni Maritza ile birlikte diğer kuzenleri Miguel'in öldüğünü hissediyorlar ve bütün aileyi panik sarıyor. Yadriel'in sonrasında ölü bir ruhu çağırmasıyla beraber Julian ile tanışıyoruz. Julian'ın öbür tarafa geçmeden önce önemli birkaç isteği var ve bu istekleri Yadriel'in hayatında dönüm noktası yaratacak bir olaya bağlanmakta.
Şimdi kitabın onda onluk olmadığından bahsetmiştim, bunun nedeni kitabın sonunun bağlandığı nokta, spoiler vermeden anlatması zor ancak sonunu hiç beklememiştim ve aşırı radikal bir son gibi geldi, açıkçası yazar daha öncesinde net şekilde bu şekilde radikalleşeceğini ve neden radikalleşeceğini bağlasaydı çok çok daha iyi olurdu ancak benim kitabın tamamındaki zevkimden götürmedi.
Çok fazla spoilera girmeyerek bahsettim ilk kısımda, genel olarak kitabın dili aşırı akıcı ve cidden derinlemesine içine çekiyor olaylara sizi. Şimdi spoilerlı anlatım.
SPOİLER!!!
Yadriel trans olduğunu anladığında bunu annesine açıyor. Annesi bu romanda çok önemli bir nokta çünkü annesi Yadriel'in hayatındaki en önemli insan. Trans olarak annesine açıldığında annesi onu anlamak için elinden geleninde fazlasını yaparak Yadriel'e büyük bir kucak açıyor bu konuda. Yadriel'in diğer akrabalarına açılması konusunda yardım ediyor, herhangi birisi Yadriel'e 'kız' şeklinde hitap ettiğindeyse onları düzeltiyor. Ancak annesi vefat ediyor. Babasıysa annesi kadar durumu anlamak için çaba sarf etmiyor. Herhangi bir şekilde bu konuda Yadriel'e karşı bir öfkesi veya nefreti yok daha çok ciddiye almıyor gibi duruyor. Olaylarda Yadriel'in seromonisi sırasında kuzeni Miguel ölüyor ve bunun üzerine onu tüm Brujolar aramaya başlıyor. Yadriel henüz kendisininde Ölüm Leydisi tarafından bir Brujo olarak kabul edildiğini babasına açıklamamasından dolayı kendisi ve kuzeni Martiza ile Miguel üzerine ip ucu ararken bir yandan Julian'ın isteklerini gerçekleştiriyorlar. Şimdi, Julianla Yadriel arasında aşırı tatlı bir romantizm var roman boyunca süren, Julianda Yadrielde eşcinsel erkekler ve Julian'ın kitap boyunca Yadriel'e yaklaşımı, ona özgüven vermesi falan cidden harika bir çiftler, kitabın sonunda da birlikte mutlu oluyorlar ki bu beni çok mutlu etti. Hatta kitabın bir noktasında Yadriel Julian'a "ilk trans brujo olmanın" ne kadar zor olduğundan yakınırken Julian'ın ona kendisinin bunu yaşayan ilk kişi olmasının imkansız olduğunu hatırlatıyor "Peki diğer kuir brujxlar? genderqueer brujxlar? interseks brujxlar?" ve gerçekten öyle, bu nokta bence aşırı önemli çünkü kitabın en büyük anlatısına bağlanıyor, Yadriel asla yanlız değildi ve olmayacak.
Şimdi kitabın sonu, kitapta Catriz adında Yadriel'in bir amcası var. Amcasında doğuştan Brujo güçleri olmadığından en büyük kardeş o olmasına rağmen topluluğun başına kardeşi yani Yadriel'in babası geçiyor, kitapta bundan Catriz'in az çok rahatsız olduğunu bilsekte kitabın sonundaki olayları getirecek kadar olduğunu bilmiyoruz. Catriz, Yadriel'i annesi ve Maritza'dan sonra anlayan tek aile üyesi o yüzden oldukça yakınlardı. Kitabın sonunda öğreniyoruz ki Catriz tarihin eski çağlarındaki cadı güçlerini kazanmak için bir ayin düzenliyor, aslında Julian'ı öldürende o, ayinde kullanacağı diğer gençlerle beraber vücudunu ayin alanına koyuyor. Miguel ise bu ayine şans eseri rastlıyor ve kaza kurşununa gidiyor, Catriz ayinden diğerlerine bahsetmesin diye öldürüyor onu. Kitabın sonundaysa Miguel, Julian ve diğerleri Yadriel'in brujo güçleri sayesinde kurtuluyor (güçlü adamım benim)
Genel olarak beklemediğim bir son olsa da ve çok daha iyi yazılabileceğini düşünsem de bende çok önemli yeri olan bir romanda ve okurken aşırı zevk aldım.
İncelememi okuduğunuz için teşekkürler :)