Merhabalar bugün sizlere genç yaşta olmasına rağmen büyük başarılar elde etmiş, karşılaştığı zorluklara rağmen pes etmeyip çağımızın eğitim neferlerinden biri olmayı başarmış genç öğretmen ve yazarımız Ümit Keleş'in "Eğitimde Yeni Bir Ufuk" isimli Türk Eğitim Tarihi ile ilgili araştırma, inceleme ve eleştiri türündeki kitabından bahsedeceğim.
Bu kitap, Türk eğitim sistemini tarihsel, ideolojik ve pedagojik temelleriyle ele alarak, yeniden inşa edilmesi gereken alanlara eleştirel bir perspektiften yaklaşmaktadır.
Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde şekillenen eğitim anlayışının, günümüz koşullarında nasıl sürdürülebilir ve işlevsel hâle getirilebileceği sorusu kitabın temel problematiğini oluşturmaktadır.
Yazar; eğitimi yalnızca kurumsal bir yapı olarak değil, toplumsal dönüşümün asli unsuru olarak konumlandırmakta; birey, toplum ve gelecek arasındaki ilişkiyi çok boyutlu bir çerçevede tartışmaktadır.
Eğitim bilimleriyle ilgilenenler, öğretmenler ve akademisyenler, eğitim politikaları üzerine düşünen okurlar için analitik ve referans niteliğinde bir çalışmadır.
Kitap toplam 5 bölümden oluşmaktadır.
1. bölümde Atatürk ilkeleri ve eğitim, Atatürk'ün eğitim felsefesi, eğitimin önemi ve toplumsal kalkınmadaki rolü üzerine durulmuştur.
2. bölümde devletçilikten dışa bağımlılığa, Türkiye'nin ekonomik ve eğitsel sorunları üzerine durulmuştur.
3. bölümde eğitim ve din ilişkisi, günümüzdeki somut durumun incelenmesi başlığı yer almaktadır.
4 bölümde köy enstitüleri ve maarif kongresi hakkında bilgilere yer verilmiştir.
5 bölümde ise kitabın başlığı olan; Türk eğitim sisteminin yeniden inşası ve Atatürk ilkeleri ile sürdürülebilir daha adil bir gelecek inşa etmek üzerine çözüm önerilerine yer verilmiştir.