2025 55. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2025 22:08
Sümerler ve Hititlerle ilgili çalışmalarıyla tanınmış, Cumhuriyetimizin en önemli değerlerinden biri Muazzez İlmiye Çığ ve arkadaşı Sümerolog Hatice Kızılyay uzun yıllar İstanbul Arkeloji Müzesi'nde birlikte çalışmışlar. Yüzlerce buluntu tableti birlikte çözümleyip sınıflandırmışlar. Bu kitapta Sümerolog Hatice Kızılyay'ın kızı İştar'ın kaleminden Hititler'i okuyoruz. Oldukça sade bir dille, 14 yaşındaki bir çocuğun bakışından, Hititler'in günlük yaşamı, sarayları, kralları, savaşları, efsaneleri, tanrıları, kanunları, törenleri, dilleri ve yazıları, hastalıkları, evlenmeleri, boşanmaları, taht entrikaları bize sunuluyor. Annesiyle Hattuşa'ya kazı alanına giden İştar, iki aylık bir sürede kazı alanında başına gelenleri, geçmişle günümüzün de bağlantısını kurarak bize anlatıyor. Yer yer tabletlerden çıkanlardan doğrudan alıntı yaparak aktardıklarını destekliyor. Özellikle gençlere tarihi sevdirmek ve merak uyandırmak için yazılmış, akıcı bir kitap. Hititlerle ilgili temel bilgileri kapsıyor. Hititler'e ilgisi olanlar için tarihi bir kurgu olarak Ahmet Çelik'in Hattuşaziti: Hattuşalı Adam, Anadolu'dan Eski Bir Elçi kitabını da öneriyorum. Genç yaşta dul kalan Mısır kraliçesinin, evlenmek için Hitit kralı Şuppiluliuma'dan oğullarından birini eş olarak istemesi üzerinden tarihî macera anlatılıyor. Tarihseverler için eğlenceli bir okuma olacağından eminim. Keyifli okumalar.
Hititler ve HattuşaMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2012364 okunma