···Okunma: 17 Aralık 2025 22:22 Yazar Kim Jiyun ayrıca kitaba şöyle bir not yazmış:
Bu kitabı yazmak bana iki önemli şey öğretti. En zor şeyin başkalarına açılmak olduğunu ve kalbinizi dinleyecek birine sahip olmanın en büyük lütuf olduğunu.
Ailem, benim “zeytin yeşili günlüğüm” sizi seviyorum. Her zaman seveceğim. Bu kitabın gerçeğe dönüşmesinde emek veren herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sevgili okur, bu günlük senin için.
Eğer duygularını derinlere gömüyorsan ya da kalbindeki hüznü anlatmak istiyor ama dertleşecek birini bulamıyorsan içeri gir. Yeonnam-dong’un Neşeli Çamaşırhanesi’nin kapısı her zaman açık.
Dijitalleşmenin ve sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisinin, hayatlarımıza getirdiği hızın, kimi zaman da yozlaşmanın farklı bölümlerde eleştirildiğini söylemeden geçemeyiz.
“Bugünlerde insanlar sosyal medyadan her şeye ulaşıyor. Google’da hızlı bir arama utanç verici geçmişi su yüzüne çıkaracaktır; mezuniyet fotoğrafları falan.” (s.109)
Aynı eleştirinin ve durum tespitinin “Şemsiye” adlı bölümde de karşımıza çıkması bu düşüncemizi kuvvetlendiriyor. Sevgilisinin telefonuna gelen mesajların önemli olduğunu düşünerek mesajları açan ve okuyan Yeonwoo’nun uğradığı hayal kırıklığı, Ömer Seyfettin’in Yüksek Ökçeler öyküsünde mizahî biçimde dile getirdiği “bilgi sahibi olmanın yıkıcı tarafı”nı hatırlatıyor. Erkek arkadaşı Kyungho’nun söyledikleri de bahsettiğimiz noktayı apaçık destekliyor.
“Neden işleri berbat etmek zorundasın? Eğer bakmasaydın hiçbir şey olmayacaktı. Şimdi otelde pastamızın mumlarını yakmış, birlikte kutlama yapıyor olacaktık.” (s. 119)
Aynı bölümde kedi yavrularını taşlayan adamın kötülüğü ve duygusuzluğu, yazının başında bahsettiğimiz çatışmaların en kuvvetlilerinden biri. Çamaşırhanedeki günlüğün sahibinin sürpriz hikâyesiyle “Kayıp Eşya Kutusu” adlı bölümde karşılaşıyoruz, böylece merak unsurunun zirveye yerleştiğini görüyoruz.
Kim Jiyun’un Yeonnam-dong’un Neşeli Çamaşırhanesi adlı romanı, iyiliğin dönüştürücü gücünü, insan ilişkilerinin derinliğini ve zamanımızın toplumsal meselelerini ele alarak okuruna dokunan bir anlatı sunuyor. Çamaşırhane, yalnızca kıyafetlerin değil insanların da arınma ve yenilenme mekânı olarak kurgulanırken, buraya yolu düşen kahramanların içsel değişim süreçleri ustalıkla işleniyor. Roman, bireysel umutların ve hayal kırıklıklarının yanı sıra kuşaklar arası değer farklılıklarını ve modern çağın getirdiği yabancılaşmayı da gözler önüne seriyor.
Romanda, geleneksel Kore edebiyatının ahlaki öğretileri modern dünyayla harmanlanarak sunulurken iyi ve kötü arasındaki çatışma farklı karakterlerin hikâyeleriyle pekiştiriliyor. Eski Kore edebiyatında iyilik, karşılığını ödülle bulurken kötülük genellikle cezalandırılırdı. Erken dönem edebiyat metinlerinde ise hükümdara sadakat, ebeveynlere ve yaşlılara saygı, samimi dostluklar ve kadınlara yönelik ahlaki değerler gibi toplumsal kurallar öne çıkan temalar arasındaydı. Tüm bu temalar romanda sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Özellikle idealize edilmiş karakterler aracılığıyla iyiliğin ve umudun insan hayatındaki belirleyici rolü vurgulanıyor. Dijitalleşmenin bireyler üzerindeki etkisi ve yozlaşma eleştirisi, romanın çağdaş meselelerle bağ kurmasını sağlıyor ve sosyal medya sayesinde bilgiye hızlı ulaşmanın bazen yıkıcı olabilecek yönleri edebi bir bakış açısıyla tartışılıyor.
Sonuç olarak Kim Jiyun’un bu eseri günümüzün insan ilişkileri ve toplumsal dönüşümlerine dair keskin gözlemler sunuyor, böylece okurunu düşündüren bir roman niteliği taşıyor. Yeonnam-dong’un Neşeli Çamaşırhanesi, iyiliğin ve umudun insan ruhuna dokunan gücünü hatırlatırken okurlarına hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuk vadediyor.
“Her birimiz kendi küçük kumsallarımıza ihtiyaç duyarız. Gidip ağlayacağımız bir yere. İşte Yeonnam-dong’da beyaz köpüklü dalgalarıyla gözyaşlarımızı ve hüznümüzü sessizce yıkayıp götüren bir yer var.”
Yaşlı bir adam ve oğlu, genç bir anne, fark edilmeyi bekleyen senarist bir kız, yakışıklı bir sokak müzisyeni, sevgilisinden yeni ayrılmış genç bir kız ve elbette bir kedi… Hepsinin yolu Yeonnam-dong’un Neşeli Çamaşırhanesi’nde kesişir.
Başlangıçta sadece yerel halkın huzur bulduğu ve düşüncelere daldığı bir durak olan bu çamaşırhane, bir gün içeride unutulan bir defterle bambaşka bir role bürünür. Çamaşırhanenin sıcaklığına sığınan insanlar, bu günlüğe kalplerini açarak samimi notlar yazmaya başlar ve daha önce tanıdık bir simadan ibaret olan müşteriler arasında içten bir gönül bağı kurulur.
Ancak bu defterde göründüğünden daha fazlası vardır ve çamaşırhanenin müdavimleri bir araya gelerek bu gizemi çözmeye ve defterin eski sahibine huzur bulması için yardımcı olmaya karar verirler.
Koreli okurların kalbini fetheden bu roman, insan ilişkilerinin değerini ve giderek içi boş hâle gelen, hızlanan ve sanallaşan bir dünyada dayanışmanın gücünü anlatıyor.