Yüksek Deniz Ülkesinde - İnceleme
2025 4. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 02:07
Kitap çocuklara ithafen yazılmış bir kitap. Van Valiliğinin de bu kitabın yazımı sürecinde etkisi var mı bilmiyorum ama ücretsiz olarak bir proje kapsamında bir dönem dağıttığını biliyorum. Uzun zamandır evimizde kitaplığımda duruyordu okumak bugüne nasip oldu. Çok severek okudum, akıcı bir kitaptı. Kitabı iki açıdan incelemenin doğru olacağını düşünüyorum. Bunlardan ilki kurgusal olay, ikincisi ise Van'ın tanıtımı. Kurgusal olaydan başlamak istiyorum: Zeynep adlı kız babasının işi dolayısıyla babasıyla Van'a seyahat eder. Bu seyahatleri sırasında Hoşap kalesine uğrarlar ve olay tam olarak burada başlar. Zeynep, babası ve babasının arkadaşını beklemeden kaleye doğru gider ve burada Evliya Çelebi'yle karşılaşır. Burada Evliya Çelebi'yle aralarından geçen konuşmadan sonra Evliya Çelebi'nin Zeynep'e uzattığı tablet bir anda aynaya dönüşür. Zeynep'in merakı iyice artar Zeynep ne olduğunu anlamadan elinden düşürünce ayna tuzla buz olur ve Zeynep'in aklındaki soru işaretleri giderek artar. Sonrasında Zeynep konaklayacakları köyde Halil ve ablası Helin'le tanışır. Burada Halil'inde kendisiyle benzer şekilde Evliya Çelebi'yle karşılaştığını öğrenir ve bu şekilde birlikte olayları çözmede yol arkadaşlıkları başlar. Olay ilerledikçe başka karakterlerde olaya dahil olup Halil ve Zeynep'e yol arkadaşlığı yapmaya başlar. Bu şekilde olay sürüp gider. Doğunun incisi Van'ın tanıtımı kısmına gelince: Yazar bu tanıtımları olaylara yedirip olaylar üzerinden akıcı bir şekilde yapmış, bu yönüyle çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bu tanıtımlardan bazıları şunlardı: Van kedisi, yöresel yemeklerden hedik ve keledoş, Rus Pazarı, Van'ın kaleleri, Van Kalesi'nin etrafında yer alan mezarlıklar ve tarihi camiler vb. gibi bu tanıtımların kitabı okuyanlar üzerinde olaylar etrafında Van'ı tanımaları adına da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Van yöresine ait bir konuşmaya da yer verilmişti bu çok güldürdü ''Vıleee oğlum ne diyorsun!'' Yine yöredeki halkın Van Gölü yerine Van Denizi ifadesini kullandığına kitapta değinilmesi aslında yöreyle ilgili ne kadar doğru tespitler yapıldığını ve bunun dikkate alınıp kitapta kullanıldığını gösteriyordu, açıkcası beni mutlu etti. Ayrıca bu kitapta Van'da Urartuca dili adına önemli bir yer edinen değerli Mehmet Kuşman'a da yer verilmişti bunu çok doğru buldum. Kitabın üzerine kurulu olduğunu düşündüğüm ve aynı zamanda beni etkileyen bu sözle incelemeyi tamamlamak istiyorum. '' Sadece geçmiş ve geleceğe bakmak, şu an görmen gerekenleri gözünden saklar. İçinde bulunduğun anda seni neyin kuşattığına bak. '' çok haklı ve doğru bir tespit... Figen Yaman Coşar Yüksek Deniz Ülkesinde
Duygu ve Düşünce
Yüksek Deniz ÜlkesindeFigen Yaman Coşar · Erdem Çocuk Yayınları · 027 okunma