Ali Fahri DoğanTheodor Fontane
Merhaba arkadaşlar
Öncelikle #effi yi okuyup bitirdiğimde #almanedebiyatı ndan güzel bir klasik okumuş olmanın mutluluğu yanı sıra ailesinin yapmış oldukları hatanın geçte olsa farkına varmalarıydı.Bir cok sey yaşanıp bitsede hatalı olan tarafın hatasını kabul etmesi benim yüreğime hep su serptiriyor arkadaşlar.
Okurken eserle bağ kurduğumu farkettim.Sanırım uzun zamandır böyle bir eser okumus olmamdan da kaynaklanıyor olabilir.
Bazı yabancı kitaplarda karekterin ne zaman ne yaşadığını takip edeyim derken başım dönüyor.Bu eserde bunu hic yaşamadım.Eseri okurken yılan gibi kıvrılan bir olay örgüsü aramayın.Yazar olayları durgun su akışında yazmış.Yazarın sıralamayı muazzam yapmasını sevdim.
Eserin başlarında Effi'nin evlenmeden önceki hayatını okurken devamında evlilik dönemini,ilerleyen bölümlerde de evlilik sürecinde çıkmaza giren hayatına şahitlik ediyoruz.Kitabın sonunda evinden sürgün edilip,kızından ayrılması bir anne olarak yüreğime dokunurken,bence hic bir genç kız,kendinden yaşça büyük biriyle evlenmemesi gerekiyor.Belki kocası bu kadar sert,yaşlı olmasaydı Effi nin hayatı daha farklı olabilirdi diye düşünüyorum.
Bu arada #effibriest ,ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap arasındaymış.Hatta eserin filmi de varmış.İnşallah en yakın zamanda izleyeceğim.
Ben filmi olan kitaplarda önceliğim önce kitap,sonra filmdi.Bu eserde de iyi denk geldi
Bir taşra asilzadesinin temiz kalpli ve güzel kızı Effi Briest,daha çocuk yaşta annesinin isteğiyle Kuzey Almanya da küçük bir şehirde kaymakam olan kendinden yaşça çok büyük
Baron von Innstetten ile evlenir.Effi,hala çocuk gibidir.Yalnızlıktan,hortlaklardan korkar.Karısının bu zaaflarını farkeden Baron,mürebbiye gibi karısını eğitmeye kalkar ve eşler arasında anlaşmazlık baş gösterir.Bu arada Effi ,evli ama mezhebi geniş olan Binbaşı Crampas ile yolu kesişir.
Sonra ne oldu derseniz ?
Devamı eserde #okuyun derim