2025 18. kitabı
Keyifle okuduğum bir kitaptı. Günümüzdeki olayların arka planını anlatıyor. Dili sade, anlaşılır. Okurken kendimce gerekli gördüğüm yerleri not aldım, notlar üzerinde düzeltme yapmadığımı belirteyim ki hayal kırıklığı olmasın;)) Aşağıda sizinle paylaştım KİTAP ÖZETİ Seçim yasası pek çok vatandaşı siyasi haktan mahrum etti. Teokratik demokrasiyle liyakatsizlik geldi. Kilise; bilimi ve aydınları himayesine aldı. Kapitalizm bilim insanlarının pratik uugulamalar yerine teorik araştırmasını buyurdu. Maddi mülkiyet ebedi fakat sanatsal, fikirsel ürünlerin mülkiyeti ebedi değildi. Kapitalist burjuva üretim araçlarını değiştirmeden servetini arttıramaz. Mucitlere maaş, teşvik ödülü verildi. Patenti şirket aldı, işçi ise kendi kendine avundu. Sermaye sınıfı uzmana ihtiyaç duyduğundan parasız eğitim verdi. Antik Roma'da tüccarlar eğitimin hamisiydiler. "Eğitim kölenin piyasa değerini arttırdı". Köle, doktordan daha çok para etti. Eğitimi sadece entelektüel birikimin değerini düşürmek için verdiler. Entelektüelin maaşını azaltmak için kimyagerlik, mühendislik okulları arttırıldı, sayıları çok olduğundan değerleri düştü. Yoksullukla mücadele eden entelektüel kayıtsızlaşıyor. Aydınlar hem kendilerini hem de bilimi sattıklar. Devrimci materyalistler, hükümetlerle anlaşıp dindar insan oldular. Çünkü burjuva yeni gücünü dinden aldı. Zengin-fakir gibi ayrımların doğal seçilim olduğuna bilim insanları aracılığıyla inandırıp, Tanrı'nın işi olmadığına inandırmaya çalıştılar. Bilim sermayederlerin kölesi olmuş, insanı çok çalışmaktan kurtarıp özgürce kendini geliştirmesine fırsat vermemiş aksine aşırı çalışmayı getirmiş. Ekonomik olguları çarpıttılar. Burjuva sınıfı, seçimlerde aday olmaktansa milletvekillerini satın aldılar, adamlarını bakanlıklara yerleştirdiler. Büyük şirketlerin başına ceo getirdiler. Kurumlar hisse senetleri, tahviller aracılığıyla mülkiyeti bölüp, yatırımcıların ufak keseleri de sömürüldü. Eski meknik sanayi döneminde üretici, kol gücü, entelektüel emek hepsi bir arada kapitalist üretimde bunların hepsi ayrıldı. KADIN Kapitalis sistemde kadının itaat etmesi için entelektüel kültür yasaklanmış ancak bunu engelleyen erkeklerin de kendi gelişimlerinde yavaşlama oldu. Kadının evde yaptığı işleri kapitalist sanayi yapıyor artık Evlilik mülk birlikteliğine dönüyor. Kadını fabrikaya yönlendiriyor. Ev işleri, çocuk bakımı hizmetçilere veriliyor. Burjuva erkekler de kadınlar geçim kaynaklarınıbele geçirdi diye kaygılanıyor. Kadınların ölüm oranları düşük olduğundan daha az emekli maaşı verildi. Kadınlardaki yaşam gücü erkeklere göre uzun ve yıpratıcı olduğundan olsa gerek. Annelik kapitalist sistemde ıstıraba dönüştü. SOSYALİST ÜLKÜ burjuvalara göre bilim olguları değerlendirip bırakmalı Ekonomik koşullar burjuva sinıfının dindar olmasını gerekli kıldı. BEYGİR VE İNSAN beygirlere 5-7 saat arasında çalıştımtan sonra dinlenmeleri için yeşil otlaklar satın alırlar, işçileri 14-16 arası çalıştırırlar. Koyunlar rahipler gibi bolca tembellik yaparlar
Kapitalizmin İflasıPaul Lafargue · Zeplin Kitap · 202043 okunma