···Okunma: 19 Aralık 2025 11:09 TÜRKLER VE AVRUPA
Merhaba arkadaşlar bugün tarih okumayı sevenler için harika bir eserle karşınızdayım. Dil olarak sade ve akıcı olması, tarih kitabı okurken zorlananlar için büyük bir avantaj.
Batılı bir yazarın gözünden okumak düşündürücü ve kesinlikle ufuk açıcı bir eser. Yazar kitabında Türklerin Avrupa tarihinde ki rolünü yalnızca savaşlar üzerinden değil; kültürel algılar, önyargılar ve siyasi çıkarlar çerçevesinde ele alıyor. Kitabı okurken bazen duygulandım, şaşırdım, ne çok bilmediğimiz şeyler varmış dedirtti. Geçmişimizi, atalarımızın neler çektiğini, özellikle Fransız bir yazarın dilinden okumak bambaşkaydı.
Önsözü okurken yazarın sadece bir kaşif ve savaş tarihçisi olması dışında nedense başka hiçbir bilgiye rastlanmamış olması oldukça ilgimi çekti. Neden diye sorgulattı. Eserde karşılaştığımız tarihler, günümüz kaynaklarına göre ufak bir farklılık gösterdiğini ve kaynaklarda yer alan tarihleri dipnotlar şeklinde çevirmenin eklemesi hoşuma gitti.
Ben eseri okurken örneğin 16 yüzyılda çarlık döneminde "Küçük Ruslar" Ukrayna'lılar için kullanılan bir tabir olduğunu öğrendim. Bu kitabın Fransızca baskısının yayınlanmasının ardından Talat Bey Ermeni bir öğrenci tarafından 15 Mart 1921 öldürülmüş. Şimdi Talat bey kim diyeceksiniz onu da eseri okuyunca öğrenirsiniz artık