2025 52. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 17:01
JOHN STEİNBECK - YUKARI MAHALLE Öncelikle hepinize merhabalar, kitap dostlarım. Bugün sizlere kalemini sevdiğim yazarlardan biri olan John Steinbeck’ ten Yukarı Mahalle kitabının incelemesini yapacağım. Öncelikle kitabın konusunu bakacak olursak; kitapta 6 arkadaşın dostluk serüveni konu olarak işlenmiş durumda. Olay ilk olarak baş karakter Daay adındaki; sokaklarda yaşayan, ne bulduysa onu yiyen, varını yoğunu şaraba veren karaktere miras olarak iki adet ev kalmasıyla başlar. Daay evlerden güzel olanına yerleşir ve diğer evi ne yapacağını planlarken arkadaşı -biraz da kurnaz bir karakter olan- Pilon ile karşılaşarak o evi sözde Pilon’ a kiraya verir. Pilon da bir şekilde yolu kesişen Pablo adındaki arkadaşına oturduğu evin kapılarını açar. Hatta Pablo’ da aynı şeyi Jesus Maria için yapar. Ve bu üçlü bir evde Daay ise kendi evinde yaşamını sürdürür. Ta ki bir gece talihsiz bir kaza olur ve bu üçlünün evi yanar ve topluca arkadaşları Daay’ ın evine yerleşirler. Bu şekilde bu dört arkadaş beraber yaşamaya başlarlar. Ne bulurlarsa onu yerler, sohbet edip eğlenirler, kurnaz fikirler peşinden giderler, buldukları hatta çaldıkları her kuruşu şaraba yatırırlar. Fakat bu yeterli gelmez ve bir yerden para bulmaları gereklidir. Bunun için kurnazlık yaparak Korsan’ ın her gün odun kesip satarak, bir amaç doğrultusunda biriktirdiği parasına göz koyarlar ve ona yanaşmanın bir yolunu arayıp bulurlar. Bir şekilde Korsanı da arkadaş grubuna dahil ederler ve … Olay kısmını burada yarım bırakarak biraz da dil ve anlatım özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Dili oldukça açık ve sade, anlatımı bir o kadar akıcı bir eser. Toplumca kötü sayılan karakterlerin farklı yanlarını bizlere gösteren bir eser ve bu yönden oldukça değerli. Dostluk kavramına farklı bir bir bakış yansıtıyor. Aslında insanın yaşamak için bir amacının olması gerektiğini, hayatımızda iyi dıstlarımız olması gerektiğini bizlere bir kez daha belletiyor. Bazı kısımları tasnif etmesem de genel olarak keyif alarak okudum bu eseri ve beğendim. Beğenmemde Steinbeck’ in kendine has tarzını seviyor olmam da etkili olabilir tabii. Sizler de dostlukla alakalı kısa, akıcı fakat etkileyici bir kitap okumak isterseniz bu eseri siz kitap dostlarıma tavsiye ederim. Okuyacak olan kitap dostlarıma şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Yukarı MahalleJohn Steinbeck · İletişim Yayıncılık · 20233,018 okunma