2025 56. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 12:13
Âşık Kral / Başar Başaran Başar Başaran , İstanbul doğumludur.Senarist - yazar - eğitmen kimliğiyle karşımıza çıkar. 2022 yılında ilk romanı Amsterdam’ı yayımlamıştır. Âşık Kral adlı eseri öykü türünde okurla buluşmuştur. Âşık Kral , yazarın üslubunu ve kaleminin kıvraklığını sergilediği bir eserdir . Durum öykücülüğüne bir örnektir . Eserde çok fazla karakter bulunmamaktadır . Ana kahramanın içsel döngüsü ve ruhsal durumu nakış nakış işlenmiştir . Öyle bir nakış ki adeta örneği alınası… o sebeple altı çizilesi bir sürü cümle barındırıyor . Öyküde bir erkek ve bir kadının ayrılık süreçlerinin sondan başa ve baştan sona duygu durumları yansıtılmaktadır . Kadın ve erkeğin arasında ayrılıkla birlikte temel bir fark açığa çıkar . Kadın aşk acısını daha düzenli seyraldırır. Önce canı yanar , zamanla acısı azalır , sonra yokluğa alışır ve unutur. Erkekte ise durum tam tersidir . Önce özgürlük hissinin baskınlığıyla ayrılık cazip gelir , hoşuna gider . Sokak onu çeker , bir kuş gibidir adeta . Sonra akşam olur . Herkes evine döner . Erkekte ise çaresizlik başlar . Gidecek yeri yoktur, her evde bir telaş varken , pencerelerde ışık yanarken o zaman anlar ki kapıları kapalıdır . Canı tam olarak o anda yanmaya başlar . Yani ayrılıkta kadın giderken erkek dönmeye başlar . Yazar da diyor ki yolda karşılaşırlarsa ne âlâ… Karşılaşamazlarsa sonsuza kadar bir kayıp… Sevdiğini kaybeden adam , ilhamını da kaybeder . Kalemi şiir tutmaz olur artık . Kelimeler boğazına yumru olur oturur , ama cümle dökülemez. Her ne kaldıysa tek nefesliktir . Eserde adım adım bir adamın çöküşünü görür okur . Kadın adım adım yükselir , adam adım adım düşer . Zıtlıkların hikayesidir diyebilirim . Ben çok keyif alarak okudum , altı çizilesi cümlelere hayran kaldım . Âşık Kral Başar Başaran
Âşık KralBaşar Başaran · Doğan Kitap · 202339 okunma