2025 206. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 04:36
Roman, dönemin en büyük transatlantik gemilerinden Great Eastern ile yapılan bir deniz yolculuğunu konu alır. Bu dev gemi, içinde barındırdığı sosyal yapı, teknik donanım ve insan çeşitliliğiyle adeta yüzen bir şehir gibidir. Anlatıcı, bu gemide yaşanan olayları, insan ilişkilerini ve teknolojinin insan üzerindeki etkisini gözlemler. Sanayi devrimi ile birlikte kol gucunun yerine makinelesmeye gecildi. Bununla birlikte toplumda isci sinifi gibi ureten bir sinif ile makinelerin, fabrikalarin sahibleri arasinda sosyal siniflar olustu ve bu siniflarin arasinda toplumsal anlamda sinif catismalari ve makinelesmeyle birlikte insanlarin toplum icinde yalnizlasmasi ve izole olmasi yaratti bu ortam ne yazik ki iste yazar bu duygulari eserinde dile getirmis. Eserin Tematik İncelemesi a) Teknoloji ve İnsan ________________________ Jules Verne, gemiyi yalnızca bir ulaşım aracı olarak değil, insanlığın teknolojiyle kurduğu ilişkinin bir simgesi olarak ele alır. Teknoloji hayranlık uyandırır.Aynı zamanda kontrolsüz güç ve kibir tehlikesi taşır. Verne’e göre teknoloji, insanı büyütür ama insan kalmayı garanti etmez. Yüzen Şehir Metaforu _______________________ Gemi: Kendi kuralları olan,sosyal sınıfları barındıran,mini bir toplum yapısıdır, bu yönüyle eser, 19. yüzyıl Avrupa toplumunun bir aynasıdır. insan Psikolojisi ve Yabancılaşma _________________________________ Gemideki yolcular:Birbirlerine fiziksel olarak yakin,ruhsal olarak uzak kişilerdir,bu durum, modern insanın kalabalıklar içindeki yalnızlığını vurgular Jules Verne’in Gerçekçi Bilim Anlayışı : _______________________________________ Verne: Abartılı hayaller yerine dönemin gerçek mühendislik bilgisine dayanan betimlemeler yapar bu da eseri saf hayalden çıkarıp bilimsel öngörü niteliği kazandırır. Genel Anlamda : _________________ Yüzen Şehir, Jules Verne’in teknolojiyi yüceltirken aynı zamanda insanî değerleri sorguladığı, modern toplumun küçük bir modelini okyanusun ortasına yerleştirdiği düşündürücü bir romandır.
Makineleşmek
Yüzen ŞehirJules Verne · İthaki Yayınları · 2004363 okunma