Yorumm
2025 82. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 20:50
KIŞ RÜYASI > DİLHUN Yazarı: Ayşenur İNCE Yayınevi: Parola Sayfa Sayısı: 368 Merhaba. Yine güzel soft bir serinin başlangıç kitabı ile geldim. Dili tatlı akıcı yine yeşilçam tarzında bir güzellik. Başlayalım... Yusuf Ali yetiştirme yurdunda büyümek zorunda kalan onlarca çocuktan birisi. Beş yaşında iken karlı soğuk bir kış günü sepette soğuktan donmak üzere yetiştirme yurdunun bahçesine bırakılan bir bebek bulur. Hızlıca kurumun müdüresi çocukların anne diye seslendiği İclal hanıma seslenerek bebeğin kurtarılmasını sağlar. Bulunan bebek bir kızdır ve Yusuf Ali 'Melek' diyerek ismini verir bu ufaklığa. Melek, Yusuf Ali ve İsmet beş sene boyunca birlikte büyürler. Yusuf küçük yaşına rağmen kurduğu bu ailenin bozulmasını hiç istemez. Ne zaman yurda evlat edinmeye bir aile gelse bir şekilde onları engeller. Hem kendisi hem de kandan değil ama candan bağlı olduğu bu insanlardan ayrılmak istemez. En son Melek için bir aile geldiğinde Yusuf'a oynarlar. Melek'i görebileceklerini söylerler. Melek'i bir şekilde ikna eden Yusuf kızın aile ile gitmesini sağlar. Kız gidince tekrar eski günlerine döner ve içine kapanır. Melek'i beklerken ailenin yalan söylediğini anlar ve insanların bencilliklerine kızar. Yusuf o zamandan sonra bir daha Melek'i göremez. Ve yanında kalan İsmet ile birbirlerine daha çok sarılırlar. Askeri okul sonrası iki kardeşte bir araya gelir ve aynı yerde görev yapmaya başlar. Melek ise kendisini evlat edinen ailenin evinde iken ismi değişir. Aile kıza ölen kızları Eylül'ün adını verir ve küçük kızı bir şekilde bencilce asimile ederler. Melek Yusuf ve İsmet'i tekrar göremediği için üzülür ve onlara kırılır. Zamanla anıları beyninde ücra köşelere saklanır. Melek kimliğini Yusuf'u, yurdu unutur. 16 yaşında iken evlatlık edinen ailesi trafik kazasında ölünce Eylül'ün sorumluluğunu yan bahçe komşuları alır. Eylül yirmi beş yaşına kadar bu ailenin yanında kalırken Derya ve Nazlı ona kardeş olmuştur. Yaşadıkları muhitin önde gelenlerinden birinin oğlu ile nişanlıdır ama çocuğa karşı hiç bir duygu beslememektedir. Tolga yani nişanlısının Nazlı ile birlikte olması Nazlı'nın hamile kalması ile sırtından vurulur. Öğretmenlik yaptığı özel okuldan istifa etmeden müdür tarafından işine son verilince girdiği sınav ile tercih dönemi geçmeden atama için tercih yapar. Çıkan sonuçla kendini karlı bir kasabada bulur. Burada kendine ait bir düzen kurar iken Yüzbaşı Yusuf olarak tanıştığı adama karşı bir şeyler hissetmeye başlar fakat yanlış anlaşılma sonucu bir ilişkiye yelken açamaz. Kurgu çok akıcı. Okuması da keyifliydi. Keyfi cümleler ve betimlemeler olmadan gayet güzeldi. Merak ettiğim iki şey var. Birincisi Yusuf Ali ve Eylül geçmişi nasıl öğrenecek? İkincisi ise Eylül'ün kardeş bellediği Nazlı ve onunla birlikte olan eski nişanlısı için ikinci kitapta nasıl bir yol izlenecek? Bakalım... Kitaptan Alıntılar *"Anneanne," dedi bir an sonra Derya. "İnsan âşık olduğunu nasıl anlar" diye sorduğunda yaşlı kadın gülümserken Eylül arkadaşına şaşkınlıkla baktı. Onun bu konuyu açacağını düşünmemişti. İki kız hayranlık dolu bakışlarla yıldızlı gökyüzünü izlerken Ayşe Hanım da kucağına dağılan saçları okşayıp derin bir iç çekti. "Ben aşk meşk bilmem Derya'm ama sevdayı iyi bilirim. Aşk dediğin insanın gözünde, gördüğündedir. O yüzden zamanla kaybolup gider. Sevda ise yürektedir. Hem de daha biz doğmadan evvel oraya yerleşmiştir. O yüzden derler doğum saatı, ölüm saatı, bir de nikah doğmadan evvel yazılmıştır diye... Bu hayatta her şeyi sen seçersin ama sevdayı seçemezsin. Gönül kimi istiyorsa sen ona çekilirsin o da sana," diyen kadını hayranlıkla dinliyordu Eylül. İşte onun da istediği, beklediği buydu. Yüreğini sarıp sarmalayan bir sevda... Hiçbir nedeni olmadan birini uçsuz bucaksız sevmek istiyordu. *Kaybettiğim ilk savaş, aldığım en güzel yenilgiydi bu bakışlara yenilmek... Ama yenilmek hiç bu denli mutlulukla doldurmamıştı kalbimi... *"Bir yere ait hissetmek zamanla değil, ruhla ilgilidir,' derler. Ruhunun ait olduğu yeri bulmakla ilgili... Hem... Kaderi çekermiş insanı Eylül. Kim bilir senin de kaderine burası yazılmıştır. Burada biri belki," Kış Rüyası Dilhun Ayşenur İnce
1000k
Kış Rüyası DilhunAyşenur İnce · Parola Yayınları · 2024325 okunma