2025 144. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 17:50
Bazı kitaplar vardır; yüksek sesle konuşmaz, bağırmaz, iddia etmez. Yanına oturur. Bir çay koyar önüne. Sonra hiç acele etmeden, insanın en kırılgan yerine dokunur. Bahçıvan ve Ölüm tam olarak böyle bir kitap. Ölümle kavga etmiyor; onunla konuşuyor. Hatta bazen susarak anlaşıyor. Bu eserde babasının ölümü etrafında örülen bir yas hâlini anlatır. Ama bu anlatı, klasik bir “acı hatıra” metni değildir. Daha çok, ölüm karşısında insanın aldığı içsel pozisyonu sorgulayan, felsefeyle edebiyatın el ele yürüdüğü bir deneme-metin karışımıdır. Bahçıvan figürü burada yalnızca bir meslek ya da metafor değil; sabrı, sürekliliği ve toprağa duyulan inancı temsil eder. Ölüm ise karşısında dimdik duran bir düşman değil, hayatın kaçınılmaz ve sessiz ortağıdır. Kitabın dili yalın ama derindir. Gösterişten uzaktır; süslenmemiş cümleler, insanın içini daha çok sızlatır. üslubu şiirseldir ama şiir yazmaz; düşünür ama nutuk atmaz. Okur, metnin içinde yürürken sık sık durup kendi kayıplarını hatırlar. İşte kitabın en güçlü tarafı da burada saklıdır: Okuru edilgen bırakmaz. Her sayfa, “sen bu ölümle ne yapıyorsun?” diye fısıldar. Bahçıvan ve Ölüm, yasın bir “bitmesi gereken süreç” değil, insanın içine yerleşen yeni bir varoluş biçimi olduğunu söyler. Acının geçmediğini ama şekil değiştirdiğini… Ve belki de en çarpıcı tarafıyla, ölümün hayatı küçültmediğini; tam tersine, ona ağırlık ve anlam kattığını hissettirir. Bu kitap hızlı okunmaz. Okunursa da hızlı anlaşılmaz. Bazı cümlelerin yanına kalp koymak istersin, bazılarının altını çizmek değil, sessizce kapatıp pencereye bakmak… Bahçıvan ve Ölüm, kaybı olanlar için bir teselli kitabı değil; kayıpla yaşamayı öğrenenler için bir yoldaştır. Cesur ama bağırmayan, derin ama kibirsiz. Kısacası: Bu kitap “ölüm”ü anlatmaz; ölümden sonra hayatta kalan kalbin hâlini anlatır. Ve bunu öyle zarif yapar ki, insan kitabı bitirdiğinde biraz daha yavaş yürümek ister.
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,6bin okunma