2025 33. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 00:09
Bu kitap, temel olarak şunu söylüyor: “Hayvanları zihninizde büyütmeyin; onlar düşündüğümüz kadar gizemli ya da insana yakın bilinç yapısına sahip değiller.” Yazar, kitabın neredeyse her bölümünü deneysel verilerle destekliyor ve oldukça ciddi bir akademik çerçeve kuruyor. Bu nedenle bence kapak ve kitap ismi, içerikteki bu yoğun akademik yönü biraz perdeleyen, hatta kitabı ilk bakışta olduğundan daha “hafif” gösteren bir unsur olmuş. Anlatım dili yer yer fazlasıyla akademik ve bağlamların çoğu doğrudan deneyler üzerinden ilerliyor. Bu kadar deney odaklı olması kimi noktada yorucu ve tekrar hissi veren bir okuma deneyimine dönüşebiliyor. Okurken bazı bölümlerde sıkıldığımı da itiraf etmeliyim. Daha anlatısal bir bağ, biraz daha akış hissi olsaydı çok daha keyifli olabilirdi. Buna rağmen kitabın değerini göz ardı etmek mümkün değil. Büyük bir emek, yoğun bir bilimsel birikim ve hayvan davranışlarına dair disiplinli bir yaklaşım var. Hayvanlara romantik bir yerden değil, bilimsel bir yerden bakmak isteyen herkes için oldukça güçlü ve güvenilir bir kaynak niteliğinde. Genel değerlendirmem: Keyifli değil ama kıymetli bir okuma. Bilimle ilgilenenlere ve hayvan davranışını idealize etmeden anlamak isteyenlere özellikle öneririm.
Hayvanlar Nasıl Düşünür İnsan Ne Görür?Loic Bollache · Timaş Yayınları · 082 okunma