Spoiler!
2025 23. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 23:34
Yazarın Semarkant' tan sonra okuduğum ikinci kitabıydı. Osmanlı' nın son dönemlerinden bin dokuz yüzlü yılların sonlarına doğru olan uzun bir zaman dilimininde yaşananları perşembe günüyle pazar günü arasında aktarmış bizlere. Kitanbın ana karakteri İsyan' ın hayatı üzerinden dönemin tarihi sorunlarını, naziler, Ermeni olayları, Arap-yahudi- israil savaşı, dönemin Lübnan'ını ve bir yandan da Fransayı anlatıyor. İsyan'ın hikayesi aslında o daha doğmadan başlamıştır. Öldürülen bir padişahın, kızı yani İsyan'ın anneannesinde travma bırakmasıyla İsyan'ın babasının hayatı da buna göre şekillenmiş dolayısıyla oğlunun da hayatı bir bakıma o daha doğmadan nasıl bir yol izleyeceği, babasının O'nun üzerindeki hakimiyeti ve kaderi çoktan belirlenmiş. Kitabın Adana'dan Beyrut'a geldikleri kısmında daha çok İsyan'ın gözünden aileyi tanıyoruz. Babasını, kardeşlerini ve çevresini. İsyan, babasının baskısından kurtulmak isteyip bir şekilde Fransaya doktor olma hayaliyle gider ve olaylar daha çok burada şekillenir. Burada tanıştığı kişiler, devrimci ruha bürünmesi, kimlik değiştirip gizli görevler gerçekleştirmesi ve Clara'yla tanışması... Yıllar sonra İsyan ülkesine döndüğünde haberi çoktan yayılmıştır. Artık babasının gözünde de tıpkı O'nun istediği karakterde birisi olmuştur. Bir gün Clara'yla yolları tekrardan kesişir. Bu fırsatı da kaçırmak istemeyen İsyan Clara'ya evlenme teklifi eder ve evlenirler. Tam babasının da istediği gibi gelin bulan İsyan hayatının son en mutlu birkaç yılını geçidikten sonra, bundan sonrasında artık çok zor yıllar O'nu bekliyordur. Kitabın bu kısmı ilk kısmına göre çok daha duygusaldı ve duyusal bir sonla bitirmiş yazar, ki bence böyle daha akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum. Sonunda kavuşmalarını okumadan bitseydi üzülürdüm. İçim rahatladı. Okuması kolay, zamanda yolculuk tadında bir kitaptı. Keyifle okuyacağınızdan eminim.
Doğu'nun LimanlarıAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202640,1bin okunma