Puan vermedi·250 syf.····Okunma: 24 Aralık 2025 11:52 Tek Gül 'ün merkezinde Sezai Karakoç 'un hafızalara kazınan şiiri "Mona Roza" yer alıyor. Mona Roza 'nın hikâyesine dair detayları,biraz uğraş verdikten sonra öğreniyoruz. Elbette her şey bunlarla sınırlı kalmıyor. Mona Roza 'nın hikâyesi içinde başka hikâyelere daha davet ediliyoruz. İki hikâyenin iç içe girdiği sayfalar arasında okuma yolculuğumuz devam ediyor. Mona Roza 'nın hikâyesi, başka hikâyelerin güç aldığı ve hayatların şekillendiği hikâyelerden biri oluveriyor.
Mona Roza, eserin merkezinde yer alsa da başka hikâyelerinde - toplamda on ayrı öykü var -okurla buluştuğu eserlerden biri Tek Gül.
Başka izleklerin çevresinde şekillenen hikâyelerden bahsediyoruz. Kimi zaman imkânsızlıklar,yaşanabilecek güzel ânları ertelemeye sebep oluyor kimi zamanda şartlara göre hayatlar şekilleniyor.
Başka bir hikâyede ise başka olaylar veya durumlar var. Ne de olsa herkesin hayatı farklı, tıpkı parmak izlerimiz gibi. Bir şeyler kaleme almaya başladıysanız ve artık bu düzenli bir hâl aldıysa - hiç şüphesiz - yazmayınca her şey altüst olmuş gibi hissedersiniz ve içinizi sıkıntı kaplar. En önemlisi de bu sorunla başa çıkmayacak gibi hissedersiniz. Bu sıkıntıya ve çabaya yakından şahit oluyoruz.
Eserde öğretmenliğe dair sımsıcak bir hikâye de yer alıyor. Hikâyenin de ötesinde, öğretmene verilen değer hikâyeyi başka bir boyuta taşıyor. Öğretmene verilen değere gıptayla bakıyoruz.Bunlar ve nicesi karşılıyor okuru.
Eserin merkezinde şiir yer alır da şiirlerden söz açılmaz mı? Sadece şiirler de değil.Şarkılar, türküler de var. Tüm bunlar var ama hatırlatmaların önemli bir yere sahip olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Kimi zaman dizeler kimi zaman şarkı sözleri yer alıyor.
Hatırlatmalar da geçmişi unutturmama/ hatırlatma görevini üstleniyorlar. Bunların yanı sıra günümüze dair detayların varlığı da gözümüzden kaçmıyor. Musa Yaşaroğlu 'nun diğer eserlerinden de aşina olduğumuz bu durumu hiç yadırgamıyoruz hatta hoşumuza gidiyor.