Merhaba kitap dostlarım
Bu yıl okuduğum, kalbimde yer eden kitaplardan biri oldu Hayaletler Ağlamaz. 447 sayfa, son sayfasına kadar soluksuz okuttu, hele ki geçmiş ve günümüz olarak anlatılıyorki en sevdiğim. Yemin ederim Ronan'ın yaşadığı -yaşamaya çalıştığı- o yerdeki soğuğu iliklerime kadar ben de hissettim.
Annesini kaybeden, üvey babasından da kaçan Ronan'ı okuyoruz. Doldurduğu sahte formla, verdiği yalan bilgilerle bir şekilde geldiği kasabada okula kaydını yaptırıyor. Bakın; Ronan çok bilinçli, çalışkan, akıllı bir birey okulunu bitirmenin önemini biliyor sadece evsiz, parasız, bakımsız o sebeple herkesin uzak durduğu biri. Kütüphane onun sığınağı ya da bir lokantanın artıkları onun saklanıp yemek aldığı yerler. Ama o ne kadar kendi içinde saklanmaya çalışsa da onu gören biri var, Lily. Kitap geçmiş zamanda Ronan ve Lily'nin nasıl tanıştığını, okul hayatlarını, ilişkilerinin ne yönde devam ettiğini bizlere anlatıyor. Ve öyle bir yer geliyor ki, birbirleriyle yakınlaşıp, ikisi de birbiri için önemli bir hale gelmişken ve Lily her zaman Ronan'ı seçecekken... Ronan yaptığı bir seçimle Lily'i geride bırakıyor. Bunu sadece onu korumak için yapmıyor, kendini korumak, kurtarmak içinde yapıyor. Nedenlerini kitabın ilerisinde daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü, Ronan tutuklanıp hapse atılırken Lily'nin suratına dahi bakmıyor ve aradan yıllar geçiyor.
Şimdiki zamanda, aradan geçen 8 yıl (bunun 5 yılı hapiste, yatacağı ve yemek yiyeceği bir yer olduğu için seviniyor düşünün.) geçmiş. Ve anlıyoruz ki geçmişte Ronan'ı görüp onun farkına varan sadece Lily değil, tarih öğretmeni Bay Edwards. Bay Edwards öyle bir adam ki, hapiste Ronan'ı ziyaret etmesinin yanı sıra kendi ölümünden önce, Ronan çıktığında ona tadilat gerektiriyor olsa da bir ev, araba, banka hesabında para bırakmış hatta ve hatta karşı komşusunu bile bırakmış diyebilirim. Avukatın Ronan'ı aramasıyla 8 yıl sonra kasabaya dönerse neler olur, herkesin o evsiz bildiği çocuk şimdi bir ev sahibi olmuş hem de en zengin mühitte. O daha bunları anlamaya, alışmaya çalışırken Lily'le karşılaşırlarsa neler olur peki? Ah benim ballı lokmalarım 🩷
Lily, çok cesur ve sadık, aşkı için savaşmaya hazır bir kadın. O artık bir öğretmen. Yıllarca onu beklemiş ona mektuplar yazmış görmese bile asla unutamamış. Şimdi Ronan kasabaya tekrar gelmişken, onu tekrar bırakır mı sizce, burnundan da getirecek kalbinden de.