···Okunma: 11 Aralık 2025 00:33 Günlerce bu romanı temin edebilmeyi bekledim ve buna değdi. Ayfer Tunç yine şaşırtmadı. Gözlerim kanlanırcasına okudum. Çok, ama çok güzeldi.
Osmanlı’nın son dönemlerinden günümüze bir asırı aşkın bir zamana yayılmış üç kuşak kadının hayat hikayesini okuyoruz. Mübadele göçleri ile balkanlardan istanbula gelmiş anneanne Hatice Şehbal Targut, erken Cumhuriyet döneminde doğmuş ve taze cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden anne Ayhan Varlı Hanım ve Ayhan Hanımın kızı Üniversitede iktisat profesörü, romanın da anlatıcısı Şehnaz.
“Annem yalnız bir kadındı, anneannem yalnız bir kadındı, ben yalnız bir kadındım.” Şu alıntıya ve romanın kadrosuna bakınca, birbirine kenetlenmiş,yüzyılın fırtınalarında savrulsada dağılmayan üç kadını hayal ediyor insan ama öyle değil. Öylesi de Ayfer Tunç’un tarzı değil zaten.
50li yaşlarında üniversitede akademisyen olan Şehnaz’ın kendi ağzından kronolojik olmayan bir sıralamayla hayat hikayesini dinliyoruz. Doksanlı yılların başında, annesi ile birlikte yaşadığı günlerden başlıyor anlatmaya. O zamanlar Şehnaz 24-25 yaşında, üniversitede asistan ve aynı zamanda evli olan hocası ile aşk yaşıyor. Bir gece annesinin uyurgezer olduğunu fark ediyor ve annesinin bilinçsizce açık ettiği aile sırları ile hayatı alt üst oluyor. Sonrasında hikaye katman katman açılmaya başlıyor. Balkanlardan göçen anneannesinin acı dolu ilk gençlik yılları, annesi öğretmen Ayhan hanımın bir zırh gibi üzerine giydiği öğretmen kimliği ile özgür ruhunu bastırmaya çalışarak geçirdiği hayatı ve Şehnaz’ın her şeye meydan okuyan bir dik başlılık ile sırtlandığı yaşam tarzı. Karakterler çok derin ve çok katmanlı yazılmış. Her birinin üzerine uzun uzun konuşmak isterdim ama gereğinden fazla uzun bir inceleme olur.
Hayat hikayelerinin dışında, akıp giden zaman ve adım adım değişen bir ülke var tabi. Akademideki yozlaşma, siyasi iktidarla birlikte değişen atmosfer, sınıf olgusu… Her birini bir güzel işlemiş arka planda yazar. Ama merkezdeki konu “kadın olmak”.
Çok güzel bir eser. Ayfer Tunç’un yazım tarzına birinin bir görüşte tanıyacağı cinsten bir hikaye.
Kalemin dert görmesin Ayfer Tunç. Daha çok yaz, yaz ki geçmişi de şimdiyi de geleceği de okuyabilelim o nadide kaleminden.