Mış Gibi Yaşamlar
Mış Gibi Yaşamlar
“...Eğitilmiş Amerikan vatandaşı, eğitilmemiş olandan genellikle daha dürüst ve sorumluluk duygusu daha yüksek. Türkiye'de ise bunun tam tersini gözlüyorum. Okumamış ve şehirleşmemiş Türk köylüsü bu ülkenin okumuş insanından daha dürüst, daha fazla değerler bilinci var. Sanki eğitim sistemimiz eğittiği kişide değerler erozyonu yaratıyor." s.51 (köyde yaşamış biri bu farkı rahatlıkla gözlemler, sistemde değerlere önem verilmiyor.)
Eğitilmiş (!) cahillerin + beyni daha olgunlaşma aşamasında olan çarların (çoluk çocuk) hakir gördüğü Anadolu irfanının arkasında duruyor hemşehrim hocam :D Ayrıca bizdeki bu eğitim sisteminin oluşturduğu değerler erozyonu hem kronik hem de hiçbir tarafın fedakârlık yapmamasından ötürü her geçen yıl daha da kangren olmakta. En önemlisi de sanki biz hiç ölmeyecekmiş gibi bir eğitim verdiğimiz için o sıralardan çıkan ademoğulları çok kibirli oluyorlar. O kibirde bu sorunları tetikliyor kanımca. Son ayrıca Türkiye her anlamda küçük bir Amerikadır. Vahşi kapitalizmi yaşatma alanında atbaşı gitmemize ve onları bazen geçmemize rağmen eğitim alanında gerideyiz maalesef. Her ile üniversite açma garabeti sonrası zaten ticarethane olan üniversitelerimiz artık holdingleşme işine geçtiler ve kantarın topuzunu iyice kaçırdılar sağolsunlar :) Tabii ki bu da kaliteyi iyice düşürdü ve zaten piyasada olmayan erdemli insan profilini iyice azalttı. Tam tersine Amerikada ise liseden sonra insanların çoğu çalışma hayatına girmekte ve belirli bir başarısı olan insanlar üniversiteye girmekte. Tabii bu sistemin işlemesinin sebebi geçmişten gelen sömürgecilikten kalan artı değer ve doların rezerv para oluşundan ötürü halkın refahı belirli seviyede korunması ve emeğin değerinin yüksek olmasından ötürü insanlar daha fazla eğitim hayatını sürdürmek istemiyor. Son yıllarda bizde de emeğin değeri geçmişe göre nispeten artmasına rağmen o açığı kapatacak bireyleri bulamıyoruz. Onlar genellikle Anadolu'nun herhangi bir köşesinde sırf ailesinden kurtulmak için üniversiteye gitmekte ve okey oynayıp başka aktivitelerin peşinde koşmakta. Umarım 4+4+4 sisteminden kurtulup mesleki eğitime önem veririz ve en azından şimdiki ilkokul çocuklarını kurtarabiliriz. (Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki üniversitelerin kontenjanlarının iyice düşürülüp sonrada kapatılması [kapanma ihtimali çok düşük ancak bi umut işte :D] bu da temennilerimize dahil tabii ki)
Önceki 4 yanıtı göster
Emir Yıldız
Emir Yıldız
doğru diyorsun, sevdiğim insanların memleketini de sevesim geliyor herhalde ahahahahs
2 yanıtı göster