2025 141. kitabı
Esir Şehrin İki Yakası, işgal altındaki İstanbul’un puslu sokaklarından başlayıp günümüze kadar uzanan bir sorgulamanın hikâyesi aslında. Romanın merkezinde yer alan Prof. Dr. Selim Şifaver karakteri çok katmanlı ve merak uyandırıcı. Hayatı boyunca saygın bir bilim insanı olarak tanınmışken, geçmişten çıkan belgeler ve itiraflar onun hakkında bildiklerimizi sarsıyor. Kahraman mı, yoksa ihanete bulaşmış bir figür mü? Yazar bu sorunun cevabını tek bir yere bağlamıyor; okuru sürekli düşünmeye, tartmaya davet ediyor. Yan karakterler de sadece hikâyeyi tamamlayan figürler değil, her biri dönemin ruhunu, korkularını ve tercihlerini yansıtan güçlü aynalar gibi. İstanbul’un işgal yıllarındaki atmosferi çok başarılı verilmiş. Şehrin sessiz çığlıkları, bastırılmış korkuları ve direnişle teslimiyet arasındaki o ince çizgi oldukça hissedilir. Aynı zamanda günümüze uzanan anlatı, geçmişle bugün arasında görünmez ama sağlam bir köprü kuruyor. Bu geçişler romanın temposunu canlı tutmuş. Cem Şanver’in kalemi sade ama derin. Abartıya kaçmadan, dramatikleşmeden duyguyu okura geçirmeyi başarıyor. En çok da yargılamadan anlatmasını sevdim. Karakterlerini aklamıyor, mahkûm etmiyor. Gerçeği parçalar hâlinde sunuyor ve resmi tamamlamayı okura bırakıyor. Esir Şehrin İki Yakası, sadece tarihi bir roman değil; hafıza, vicdan ve hakikat üzerine güçlü bir yüzleşme. Kitabı okurken kendimi bir tarih kitabının sayfalarında değil, vicdanla yüzleşen insanların arasında hissettim. Tarihî arka planı seven ama tek boyutlu kahramanlık anlatılarından uzak durmak isteyen okurlar için özellikle tavsiye ederim. Okurken zaman zaman durup “Ben olsaydım ne yapardım?” diye sorduran kitaplardan biri.
Esir Şehrin İki YakasıCem Şanver · Kanon Kitap · 202516 okunma
Değerli yorumunuz için teşekkürler.